20210608_143914 (2).jpg

20210603_174437 (2).jpg

Alppiruusut kukkivat parhaillaan pihassa ja lammen rannassa valkoinen rodo ja suopursu viihtyvät vierekkäin.

Elämä on palaamassa taas vähän normaalimmaksi, kun kesän tullessa koronatartunnat ovat vähentyneet ja kaksi saatua koronarokotettakin auttavat asiaa. Viikkoon on sisältynyt ystävien ja perheenjäsenten tapaamisia, pihan hoitoa ja vapaaehtoistyötä.

Ritvan kanssa istuttiin alkuviikosta pitkään keittiönpöydän ääressä, syötiin aamiaista ja pohdittiin maailman menoa ja ihmisen eloa.

Sirkan kanssa tavattiin vuosikymmenten jälkeen, edellisen tapaamisen ajankohtaa emme edes pystyneet varmuudella muistamaan. Kuitenkin tuntui siltä, että sama tuttuus kuin silloin aikanaan, jolloin tavattiin useammin, oli edelleen tallella. Ja ainakin minä tunnistin Sirkan ulkonäöstäkin vaivatta. Tiesimme toki jotakin toistemme vaiheista vuosien varrelta, mutta päivitimme kuulumisemme ennen kuin siirryimme isäni puoleisen suvun asioihin, joista Sirkka on ansiokkaasti ottanut selvää ja kirjannut ylös.

Tapaamispaikkana Sirkalla ja minulla oli edellisenä päivänä Söderkullan 1900-luvun alun jugendkartanossa avattu Söderkullan KakkuKartano, joka on sisustettu tyylikkääksi 1920-luvun tyyliseksi kahvilaksi. Onpa hienoa, että meillä Söderkullassakin on näin edustava kahvila, jonka palveluja tulee olemaan ilo käyttää. Söderkullan KakkuKartano kuuluu Airi Kallion vuonna 1983 perustamaan Tee ja Kahvihuone Helmi Oy:öön. Yrityksellä on toimintaa myös Porvoossa, jossa toimii Tee- ja kahvihuone Helmi ja Loviisassa Loviisan kappeli. Airi Kallio toivotti meidät tervetulleeksi ja sanoi toivovansa, että ihmiset löytävät KakkuKartanon ja sen herkulliset tarjottavat.

Söderkullan kartanon pihapiirissä toimii Puutarhakauppa Juuri ja Verso, josta menin ostamaan puutarhamultaa kesäkukkia ja turvetta tomaatteja varten. Kun näin puutarhan hyvinvoivat ja kauniit kesäkukat, ostin niitäkin suuren määrän. Kotona sitten istutin kuusi jo aika pitkäksi venähtänyttä tomaatintainta ruukkuihin. Henna ja Eden olivat keväällä istuttaneet tomaatinviipaleita multaan, ja niistä oli kasvanut taimia, jotka jo kerran olin siirtänyt isompiin astioihin ja nyt sitten istutin ne lopullisiin kasvatusruukkuihin, tuin ne bambukepeillä ja nostin talomme itäseinustalle räystään suojaan. Kesäkukkia tuli kolmeen isoon ruukkuun ja seuraavana päivänä kävin ostamassa niitä vielä yhteen ruukkuun.

Kesän toinen opasvuoro lauantaina puolenpäivän aikaan alkoi aurinkoisessa ja lämpöisessä säässä. Kävijöitä oli mukavasti, pääosa sipoolaisia tai lähiseutulaisia. Aika monelle käynti Sipoon vanhassa kirkossa oli silti ensimmäinen. Eräs nuoripari pienen kahden kuukauden ikäisen vauvan kanssa tuli puolen kilometrin päästä kirkosta katsomaan viime kesän vihkikirkkoaan. Kahdelta kirkossa oli vihkivalan uusiminen lähes viidenkymmenen vieraan läsnäollessa. Elokuvasävelmä Romanssi (Sua vain yli kaiken mä rakastan) soi kauniisti harmonin säestyksellä kaunisäänisen laulajan esittämänä ja osittain sahalla soittamana. Toimituksen aikana sää muuttui, ensin alkoi tuulla, pilvet vyöryivät kirkon ylle ja alkoi sataa, samalla sää viileni selvästi.

Lauantaina ajelin vielä illalla Paippisiin, jonne Hilkka, Fransu ja Tanja olivat tulleet Savonrannasta. Televisiosta alkoi seitsemältä jalkapallon EM-kisojen ottelu Suomi - Tanska, jossa pari minuuttia ennen ensimmäisen erän päättymistä Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen sai sairauskohtauksen ja tuupertui kentälle. Nopeasti aloitetun elvytyksen ansiosta Eriksen saatiin elpymään ja sairaalasta tiedotettiin myöhemmin, että hänen tilansa on vakaa. Ottelua jatkettiin lähes kahden tunnin tauon jälkeen, ja Joel Pohjanpalon puskumaalilla Suomi voitti sen 1 - 0. Lisäksi Suomen maalivahti Lukas Hradecký torjui Tanskan rangaistuspotkun.