P1140859.JPG

 

Henna ja Jarno kutsuivat meidät sunnuntaina iltapäivällä Lauttasaareen syömään tortilloja. Jälkiruoaksi saatiin herkullista marjatorttua, jonka kanssa oli Verkun tekemiä marenkeja. Vatsat täynnä jatkoimme matkaa Musiikkitaloon konserttiin.

Schönbrunnin linnanorkesterin muusikoista koostuva kiertuekokoonpano esiintyi jälleen uudenvuoden wieniläiskonsertissa Musiikkitalossa. Kiertueelle joukko oli lähtenyt 4.1. Tanskasta, sen jälkeen se oli esiintynyt Ruotsissa, Islannissa ja Norjassa. Suomessa esiintymisiä oli ollut Tampereella ja Turussa ja viime sunnuntaina 21.1. oli vielä kaksi konserttia Musiikkitalossa Helsingissä. Helsingistä ryhmän matka jatkui Tallinnaan.

Konsertin ohjelmistossa oli pääasiassa Johann Straussin, Eduard Straussin ja Emmerich Kalmanin musiikkia. Sitä esitti 30 hengen orkesteri johtajanaan Guido Mancusi ja solisteina sopraano Mara Mastalir ja baritoni Wolfgang Schwaiger. Ohjelmisto oli kevyttä klassista ja sitä esittänyt orkesteri oli huippuluokkaa. Hieno kokonaisuus, jossa oli hauskoja yksityiskohtia, kuten se, että koko orkesteri rupesi välillä laulamaan.

Australialaissarjan Kotiin takaisin viides tuotantokausi päättyi maanantaina, mutta vielä on kuudeskin tuotantokausi tulossa. Toivottavasti mahdollisimman pian. Kummasti tarinaan on löydetty kiinnostavia juonenkäänteitä jo viiden tuotantojakson verran, joten epäilemättä jännitystä riittää myös kuudenteen.

Tänään tiistaina oli presidentinvaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä. Me kävimme äänestämässä Söderkullan kirjastossa. Puoli seitsemän aikoihin illalla äänestäjiä oli paikalla pienen jonon verran, mutta aika sujuvasti jono eteni.

Sain juuri luetuksi Marika Riikosen & Tuulia Viitasen kirjoittaman kirjan Musiikin suurlähettiläs - Erkki Korhosen vauhdikas elämä. Kirjassa kerrotaan Erkki Korhosen tähänastisen elämän vaiheista alkaen lapsuudesta ja päättyen Korhosen tämänhetkiseen työtehtävään Urkuyö ja aaria -festivaalin taiteellisena johtajana.

Piano tuli Erkki Korhosen elämään, kun hän oli viisivuotias ja pääsi soittamaan pianoa veljensä viulunopettajan kotona. Kotona Erkki vaati, että hän haluaa soittaa pianoa ja että heille on hankittava kotiin piano. Perhe ei ollut varakas, mutta piano hankittiin, ja Erkki rupesi ottamaan pianotunteja. Hän suoritti lukion oppimäärän Hämeenlinnan lyseossa, samassa kunnianarvoisassa oppilaitoksessa, jossa olivat ennen häntä opiskelleet muun muassa Jean Sibelius, Eino Leino, E. N. Setälä, J. K. Paasikivi ja Vexi Salmi. Lukion jälkeen Erkki Korhonen haki ja pääsi Sibelius-Akatemiaan. Sibelius-Akatemian jälkeen hän toimi laulajien harjoituspianistina eli korrepetiittorina.

Korhonen asui ja työskenteli myös Sveitsissä. Hän toimi neljäntoista vuoden ajan Zurichin oopperassa, ensin korrepetiittorina ja kolme viimeistä vuotta oopperastudion johtajana. Sveitsistä hän löysi myös Regula-puolison. Sveitsistä Korhonen siirtyi vuonna 2001 Suomen Kansallisoopperan pääjohtajaksi. Oopperassa kuohuu aina ja myös Korhosen aikana siellä kuohui monista eri syistä. Kesällä 2007 Korhosen työ Kansallisoopperan pääjohtajana päättyi pakkoeroon. Samassa vaiheessa myös Korhosen puoliso Regula kuoli syöpään, ja Korhonen muutti Hämeenlinnaan. Korhonen sai Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtajuuden ja hänen tehtävänään oli myös ”kaupungin konserttituotannon järjestäminen”. Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuotta vietettiin vuonna 2015 ja viime vuonna säätiön toiminta lopetettiin. Vuoden 2017 kesällä Korhonen vastasi taiteellisena johtajana Espoossa kesä - elokuussa järjestettävästä Urkuyö ja aaria -festivaalista. Tässä tehtävässä hän jatkaa myös tänäkin vuonna.

Musiikin suurlähettiläs -kirja on kiinnostavasti ja sujuvasti kerrottu tarina musiikkielämän vaikuttajasta Erkki Korhosesta. Kirjassa on paljon hauskoja sattumuksia Korhosen elämästä mutta myös synkkiä hetkiä. Korhonen on pidetty ja arvostettu mutta myös ristiriitainen henkilö, ja hän jakaa voimakkaasti ihmisten mielipiteitä.

 

P1140863.JPG