DSC02529.JPG

Gumbostrand.

DSC02541.JPG

Kalkkiranta.

Sunnuntaina aamupäivällä mentiin Jarnon kanssa Gumbostrand Konst & Formiin katsomaan Caj Bremerin valokuvanäyttelyä ”Unimaailmani” sekä seitsemän taiteilijan ”Taidetta Tilassa” -ryhmänäyttelyä. Caj Bremer on kertonut, että hän sai idean näyttelynsä valokuviin kuvatessaan auringonpimennystä viime vuonna. Näyttelyn valokuvien aiheena on Sipoon saaristoluonto ja kuvat näyttivät utuisilta ja salaperäisiltä, mutta ne olivat myös kauniita. Paikalla oli yllättävän paljon yleisöä tutustumassa taideteoksiin, mutta myös Gumbostrand Konst & Formin Bistron sunnuntaibrunssi näytti olevan hyvin suosittu. Kävimme myös katsomassa, miten pitkälle kevät on edistynyt Kalkkirannassa. Selvästi kevään eteneminen on pysähtynyt, kun ilmat ovat viilenneet ja luntakin on satanut.

Sipoon kirkossa esitettiin tiistai-iltana Georg Philipp Telemannin vuonna 1746 säveltämä Matteus-passio. Teoksen toteuttivat Lohjan kaupunginorkesteri, Tapiolan seurakunnan Passio-kuoro ja solisteina muun muassa Hanna Rantala, sopraano, Melis Jaatinen, altto, Johann Tilli, Jeesus ja Hannu Jurmu, evankelista. Musiikin johdosta vastasi Eric-Olof Söderström.

Matteus-passion ohjelmalehtisessä kerrottiin, että passio on sävellys, jonka tekstinä on jonkun evankelistan kertomus Jeesuksen kärsimyksestä ja kuolemasta, tapahtumista Jerusalemissa kiirastorstai-illasta pitkäperjantain iltapäivään. Useimmin esitettyjä passioita ovat Johann Sebastian Bachin Matteus- ja Johannes-passiot, mutta nykyään esitetään myös muita passioita.

Telemannin passio oli kaunis ja helposti seurattava kertomus pääsiäisajan tapahtumista. Evankelista (Tapiolan seurakunnan kanttori Hannu Jurmu) toimi passion tarinan kertojana. Solistit olivat erittäin hyviä ja orkesterin soitto ja kuoron laulu soivat Sipoon kirkossa todella kauniisti. Väkeä oli paikalla melko vähän, isoon kirkkoon olisi mahtunut paljon enemmän kuulijoita nauttimaan upeasta esityksestä. Matteus-Passio esitetään samalla kokoonpanolla pitkänäperjantaina Tapiolan kirkossa.