Maaliskuussa meiltä peruuntui koronaviruksen takia musikaalimatka Tampereelle, mutta nyt pääsin Tampereelle virtuaaliselle teatterimatkalle. Ostin liput kahteen näytelmään, jotka molemmat esitettiin Tampereella. Päivällä katsoin Väinö Linnan syntymän 100-vuotisjuhlaesityksen Tavoitteena Tuntematon Tampereen Komediateatterista. Näytelmän on kirjoittanut Panu Rajala, ohjannut Panu Raipia ja sen esitti Tuukka Huttunen, jolla oli näytelmässä parikymmentä eri roolia. Esityksessä käytettiin apuna videoita, jolloin Tuukka Huttunen saattoi olla näyttämöllä samanaikaisesti useassa eri roolissa. Komea esitys ja kiinnostava tarina Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan kirjoitusprosessista ja kirjan saamasta vastaanotosta.

 

Komediateatteri-paamaara-tuntematon-3-1.jpg

Tuukka Huttunen (Väinö Linna) (kuvakaappaus Tampereen Komediateatterin sivuilta).

Väinö Linnan romaani Tuntematon sotilas ilmestyi loppuvuodesta 1954. Siitä otettiin aluksi 4300 kappaleen painos. Kun Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko Toini Havu kirjoitti romaanista tyrmäävän arvion, sen myynti lähti hurjaan kasvuun. Tähän mennessä kirjaa on myyty yli 750 000 kappaletta. Luin Toini Havun 19.12.1954 Helsingin Sanomiin kirjoittaman arvion, ja kyllä se aikamoinen tyrmäys on Väinö Linnan romaanille. Tuntematon sotilas on Toini Havun mielestä sammakkoperspektiivistä kirjoitettu teos, jonka kirjoittajalla ole mitään käsitystä sodan strategiasta eikä taktiikasta. Toini Havu vertaa Tuntematonta sotilasta muutamaa kuukautta aikaisemmin ilmestyneeseen Jussi Talven kirjoittamaan jatkosodasta kertovaan romaaniin Ystäviä ja vihollisia muun muassa näin: "Väinö Linnan ”Tuntematon sotilas” saa siis olla tyyliltään miten erinomainen tahansa, mutta se ei kelpaa täysin todistusvoimaiseksi sotaromaaniksi. Kirjailijalta puuttuvat tärkeimmät edellytykset: selvä perspektiivi, suuret näköalat, eettinen ja henkinen asennoituminen, terävä johtopäätösten tekotaito, mitkä kaikki kuuluvat Jussi Talven todella suuren sotaromaanin ansioihin."

 

slider2.jpg

(Kuvakaappaus Tampereen Teatterin sivuilta)

Illalla sitten katsoin livestriimatun Saiturin joulu -näytelmän Tampereen Teatterista, jossa näytelmää esitetään joulunaikaan jo yhdeksättä vuotta. Sen on ohjannut Tommi Auvinen ja saituri Ebenezer Scroogea esittää Ilkka Heiskanen.

Charles Dickens kirjoitti vuonna 1843 teoksen Saiturin joulu, johon näytelmä perustuu. Tarina on hyvin jouluun sopiva, se on koskettava ja mikä parasta, se päättyy onnellisesti. Minulla on lisäksi mukavia muistoja aikaisemmin näkemistäni Saiturin joulu -esityksistä.

Olen lukenut Saiturin joulu -kirjan ja nähnyt aiemmin kaksi Saiturin joulua. Vuonna 2009 vietimme Antin kanssa joulun Vanajanlinnassa. Siellä oli jouluohjelmaa ja muun muassa Saiturin joulu -draamaesitys, jossa Hämeenlinnan teatterin näyttelijä-laulaja Juha Haanperä luki ja näytteli tarinan. Tämä esitys on yhä edelleen kaikista koskaan näkemistäni teatteriesityksistä yksi mieleenpainuvimmista.

Olen myös käynyt katsomassa näytelmän Corinnen ja Rianan kanssa Kansallisteatterissa tammikuussa 2016. Esitys oli vaikuttava ja viihdyttävä, lavasteet olivat komeat ja näyttelijät erinomaisia, myös seura oli paras mahdollinen. Vesa Vierikko esitti saituri Ebenezer Scroogea, yksinäistä miestä, joka inhoaa joulua. Muistan kun istuimme etupenkissä ja esityksen päättyessä yksi näytelmän "hengistä" kävi kättelemässä Corinnea ja Rianaa. Lopuksi etupenkeissä istuvat saivat ylleen näyttelijöiden heittämiä hopeahileitä.