Nämäkin Helsingin Kirjamessujen keskustelut katsoin verkosta:

Anna Kortelaisen Tulirinta - romaani Erik Edelfeltistä (Tammi, 2020, 306 s.) on kirja, jonka Anna Kortelainen on kirjoittanut Albert Edelfeltin pojan Erikin viimeisistä vuosista Helsingissä ja Montpellierissä Etelä-Ranskassa 1900-luvun alussa. Hänellä oli tiedossa vain muutama varma tieto Erikistä ja tämän elämästä, mutta kun hän ymmärsi, että Erikin elämään liittyi suuri salaisuus, hän halusi kirjoittaa tästä romaanin. Anna Kortelainen on tutkinut pitkään Albert Edelfeltin elämää ja Tulirinta sopii hyvin hänen Albert Edelfeltistä kirjoittamiensa kirjojen jatkoksi. En ole vielä kirjaa lukenut, mutta olen varannut sen ja se on noudettavissa kirjastosta. Anna Kortelaista haastatteli Baba Lybeck.

Panu Rajala on toimittanut kirjan Päivä on tehnyt kierroksensa - Väinö Linna muistelee (Siltala, 2020, 333 s.), josta keskustelivat Panu Rajalan kanssa Jyrki Nummi ja Jari Mäkäräinen. Väinö Linna ei kirjoittanut muistelmiaan, mutta hän kertoi muistojaan ääninauhalle useita kymmeniä tunteja. Nyt vasta arkistot on avattu ja Väinö Linnan kertomista muisteluista Panu Rajala on toimittanut kirjan. Joulukuussa vietetään Väinö Linnan 100-vuotisjuhlaa, joten kirja on hyvin ajankohtainen. En ole sitä vielä lukenut, mutta keskustelun perusteella se kuulostaa kiinnostavalta.

 

9789520412586_frontcover_final_medium.jpg

 

Leena Lehtolaisen viidestoista Maria Kallio -dekkari Jälkikaiku (Tammi, 2020, 394 s.)  ilmestyi aiemmin tänä vuonna ja olen jo lukenut kirjan, mutta katsoin, kun Laura Friman haastatteli Leena Lehtolaista kirjamessuilla. Haastattelussa keskusteltiin Lehtolaisen kirjoittamisesta yleensä, Maria Kallio -romaaneista ja jonkin verran myös Jälkikaiku-romaanista. Jälkikaiussa kerrotaan monista nykytodellisuuteen kuuluvista asioista kuten pakolaisuudesta, transsukupuolisuudesta ja nettitrollaamisesta. Parhaillaan tehdään myös televisiosarjaa, jossa kerrotaan rikospoliisi Maria Kallion tarina ensimmäisestä romaanista Ensimmäinen murhani alkaen. Maria Kalliota sarjassa esittää Elena Leeve.

Maria Pettersson on kirjoittanut kirjan Historian jännät naiset - Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja (Atena, 2020, 502 s.). Kirjamessuilla toimittaja Aino Miikkulainen haastatteli Maria Pettersonia. Kirjaan pääsemisen edellytyksenä on kirjailijan mukaan ollut se, että henkilön tarina on jännä ja että henkilö on kuollut. Kirja on saavuttanut suuren suosion, mistä kirjailija kertoi olevansa erittäin onnellinen. Olen varannut kirjan jo jonkin aikaa sitten kirjastosta, tällä hetkellä olen jonossa neljäntenäkymmenentenä, mutta kun minulla on paljon muitakin varauksia ja menossakin monta kirjaa, sillä ei ole kiirettä.

Kjell Westön Tritonus (Otava, 2020, 447 s.) on kirjailijan kahdeksas romaani. Kirjamessuilla Kjell Westö ja toimittaja Juha Roiha keskustelivat Kjell Westön urasta ja uusimmasta kirjasta Tritonus, jota kuvattiin seuraavasti: "Maailmankuulu suomalaiskapellimestari on saavuttanut urallaan kaiken, mutta jokin hiertää. Onko hän jo laskeva tähti? Tritonus on tummasävyinen kertomus musiikin ja ystävyyden voimasta, unettomuudesta ja pimeän pelosta." Kjell Westö kertoi kiinnostavasti kirjasta.