DSCN0707.JPG

DSCN0703.JPG

DSC01148.JPG

Karibian saarten maisemia kuvattuina tekemillämme Karibian-risteilyillä.

Olemme ruvenneet seuraamaan netin kautta TV1:n brittidekkarisarjaa Murha paratiisissa (Death in Paradise), jossa lontoolainen komisario Richard Poole joutuu komennukselle Karibialle kuvitteelliselle Saint-Marien saarelle. Saaren sijainti- ja kokotietojen perusteella sarjan tapahtumat sijoittuvat kuulemma Marie-Galanten saarelle, joka sijaitsee itäisellä Karibialla

Työparikseen Richard Poole saa puoliksi ranskalaisen Camillen, joka on viehättävä ja nokkela nuori nainen. Monet pitävät pientä Saint-Marien saarta paratiisina, mutta Poolen mielestä paikka on kaikkea muuta. Aurinko paistaa porottaa, hieno hiekka tunkee kaikkialle ja yössä kuuluu pelottavia eläinten ääniä. Myös rikostutkinta on alkeellista. Poolella on koko ajan puku päällä, solmio kaulassa ja salkku mukana, kun muut saaren ihmiset esiintyvät kevyissä helletamineissa. Selvitettävät murhajutut eivät välttämättä ole erityisen omaperäisiä, mutta sarjaa on mukava katsoa brittiläisen huumorin ja Karibian saaren maisemien; turkoosin meren, palmujen ja valkoisen hiekan takia.

Yle Areenalta löytyi kiinnostava dokumentti: Sibelius Korppoossa. Dokumentissa kerrottiin Jannen lapsuudesta ja nuoruudesta ja erityisesti Korppoossa vietetyistä kesistä. Jean Sibeliuksen setä Pehr kutsui Sibeliuksen perheen viettämään kesää Korppooseen vuosina 1886 ja 1887. Korppoossa Sibeliuksen sisarukset Linda, Janne ja Kitti musisoivat ahkerasti ja Janne myös sävelsi. Korppoossa tuulee usein ja Janne piti erityisesti tuulisesta ja myrskyisestä säästä.

Kun Sibeliuksen perheen isä vielä eli, perheen elämä oli hyvin vaurasta. Perheellä oli muun muassa kolme palvelijaa, purjevene, papukaija ja piano, isällä oli hyvin varustettu viinikaappi ja humidoreissa hienoja sikareita. Isän kuoltua kävi ilmi, että kaikki oli hankittu lainarahalla, ja perhe joutui vararikkoon ja heidän oli luovuttava kaikesta omaisuudestaan ja muutettava Jannen isoäidin Katarinan luokse asumaan. Janne oli tällöin kahden vuoden ikäinen.

15-vuotiaana Janne rupesi ottamaan viulutunteja, mutta hän oli liian vanha, jotta hänestä olisi kehittynyt viulutaiteilijaa. Jannen setä Johan Sibelius oli ostanut Pietarista kirpputorilta viulun veljelleen Pehrille, joka antoi sen Jannen käyttöön kesällä 1886. Myöhemmin viulun sai papaltaan käyttöönsä Sibeliuksen tyttären Margaretan ja kapellimestari Jussi Jalaksen 12-vuotias tytär Satu Jalas, joka edelleenkin soittaa tällä 1700-luvulta peräisin olevalla Jakobus Steiner -viululla.

Korppoossa järjestetään kesäisin Sibelius Korppoossa -festivaali, jonne nyt tuli kiinnostus mennä ensi kesänä. Aikataulu vain tuntuu hieman haasteelliselta, kun Savonlinnan Oopperajuhlille on jo hankittu liput samaan aikaan Korppoon festivaalin kanssa esitettävään oopperaan.

Lepokodin Annanmajalla oli karjalanpiirakoiden myynti ja kävimme ostamassa sieltä sekä peruna- että riisipiirakoita. Ne olivat juuri paistettuja ja vielä kotonakin ne olivat lämpöisiä ja erittäin hyviä.

Illalla käytiin läheisessä The Station House Restaurantissa syömässä hummeri-illallinen, koska nyt on Mainen hummerisesongin loppuvaihe menossa.  Mainessa Yhdysvaltain itärannikon pohjoisosassa hummereita pyydetään Atlantin valtamerestä. Pyynti päättyy joulukuun loppuun mennessä, kun säät kylmenevät ja muuttuvat myrskyisiksi, ja pyynti alkaa taas keväällä. Syömämme hummeri oli hyvää, palvelu oli ystävällistä ja paikka oli ihan mukava.