image-3.41923.jpg

 

Jatkoin viime vuonna sekä Sipoon Vanhan kirkon oppaana että ystäväpalvelussa, ja perjantaina Sipoon suomalainen seurakunta järjesti kiitosjuhlan seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöille. Maukkaan päivällisen jälkeen kirkkoherra Juha Ilonen piti kiitospuheen vapaaehtoisille, ja sen jälkeen helsinkiläinen tarinateatteriryhmä Pyhä Solmu esitti hauskaa improvisaatiota vapaaehtoisten kertomista kokemuksistaan vapaaehtoistyössä. Väkeä oli paikalla toista sataa.

Kirkkoherra esitteli myös Söderkullan kirkon alttariteoskilpailun voittaneen teoksen "Auringon Laulu", jonka on suunnitellut lasitaiteilija Kirsti Taiviola. Lasitaideteos, jossa on 365 värillistä lasiruutua, sijoitetaan kirkon alttarin takana oleviin ikkunoihin.

 

20200118_172956_001.jpg

Ellen Thesleff: Thyra Elisabeth (1892). Thyra on Ellenin 12-vuotias pikkusisko.

Lauantaina iltapäivällä taivas oli paksussa pilvessä, satoi vettä ja oli pimeää. Kun ensi viikolla päättyy kaksi kulttuuritapahtumalistallani olevaa taidenäyttelyä, päätin käydä katsomassa toisen näistä näyttelyistä. Ajoin Itäkeskukseen, josta jatkoin metrolla Kamppiin. Sieltä oli vain sadan metrin kävelymatka Helsinki Art Museumiin (HAM), jossa on menossa useampia näyttelyitä, mutta Ellen Thesleffin taiteen näyttely "Ellen Thesleff - Minä maalaan kuin jumala", oli se, jonka nyt aioin katsoa. Tähän näyttelyyn on sen päättymisen lähestyessä kerrottu olevan melkoisia ruuhkia. Väkeä oli nytkin lauantai-iltana viiden aikoihin runsaasti, mutta ruuhkaa ei ollut.

Vuosien 1850 ja 1870 välillä Suomessa syntyi niin suuri määrä eri alojen taiteilijoita, ettei sellaista ole sen koommin koettu. Ellen Thesleff (1869 - 1954) on yksi monista Suomen taiteen kultakauden taidemaalareista ja yksi tunnetuimmista ja kansainvälisimmistä. Thesleff aloitti taideopinnot Suomen Taideyhdistyksen Piirustuskoulussa ja opiskeli maalausta Suomessa ja Ranskassa sekä puupiirrosta Italiassa, josta tuli myöhemmin hänen toinen kotimaansa.

 

20200118_171630_001.jpg

Ellen Thesleff: Kaiku (1891)

Suomessa Ellen Thesleffille tärkeä paikka oli kesäateljee Casa Bianca Ruoveden Muroleessa, jossa hän maalasi ehkä tunnetuimman teoksensa Kaiku. Sen mallina oli Muroleen sahan työntekijän tytär. Ahvenanmaalainen liikemies Anders Wiklöf hankki tämän maalauksen vuonna 2003 Hagelstamin huutokaupasta 500 000 eurolla.

 

20200118_174054.jpg

Ellen Thesleff: Maisema Toscanasta (1907)

Virta-kvartetti on neljän ystävän kaksikymmentä vuotta sitten perustama jousikvartetti, joka esiintyi sunnuntaina Ravintola Tilassa Hindsbyssä, Sipoonkorvessa. Antti valitsi hiihdon katsomisen televisiosta, mutta minä päätin lähteä kuuntelemaan Virta-kvartetin esittämiä tunnelmapaloja muun muassa Tšaikovskin, Mozartin ja Vivaldin tuotannosta ja syömään keittolounaan; savulohikeittoa. Soittajat olivat taitavia ja konsertissa oli ihanan kodikas ja intiimi tunnelma. Ohjelmistosta jäivät mielen erityisesti Theme from Poirot eli Hercule Poirot -sarjojen teemasävelmä, Pjotr Tšaikovskin Kukkaisvalssi ja Russian Tango, joka tunnetaan paremmin toisella nimellä, mutta sitä nimeä en nyt muista. Kotiin lähtiessäni ostin mukaan Tilan juustomeijerin Jööran-juustoa ja ruisleipää.