20201216_185627.jpg

 

Tähän poikkeukselliseen jouluun kuului onneksi myös perinteitä kuten joulurauhan julistuksen katsominen televisiosta ja  sen jälkeen syötävä kalapitoinen lounas. Illalla sitten syötiin kinkkua ja tämän vuoden joululaatikoita olivat kyssäkaali- ja bataatti- sekä imelletty perunalaatikko. Antti kun ei pahemmin piittaa lanttu- eikä porkkanalaatikosta.

Joulupäivän jumalanpalvelus lähetettiin ilman kirkkoväkeä Askolan kirkosta, Porvoon naapurista. Ajattelin katsoa lähetyksen alun, kun Askolan kirkko on tuttu kirkko, jossa olemme käyneet konsertissa. Lähetys oli kuitenkin niin hyvin toteutettu, että katsoin sen loppuun. Tilaisuus oli kokonaisuudessaan kaunis ja lämminhenkinen, mutta erityisen suuresti sen tunnelmaan vaikuttivat Eveliina Luomanen-Kurki, joka lauloi ja soitti viulua sekä kanttori ja sellisti Olga Mäkinen. Ei ollut kuoroa eikä orkesteria, mutta oli kaksi tavattoman taitavaa muusikkoa.

Joulupäivänä kävin tervehtimässä äitiä ja Marttia. Olin myös sopinut Elinan ja Nikon kanssa, että kun he nyt ovat tulleet joululomalle Savonlinnasta Porvooseen, hekin tulevat Paippisiin samaan aikaan. Näin nähtiin heidätkin pitkästä aikaa. Kävin myös pikaisesti katsomassa Kaijaa ja hänen juuri valmiiksi saamaansa Saksan siskon häistä kertovaa kuvakirjaa, josta tulikin tosi tyylikäs.

Perinteiselle tapaninpäivän lounaalle Päivin ja Juuson luokse emme tänä jouluna menneet. Onneksi kävimme heidän luonaan syömässä joulun herkkuja jo marraskuun alussa isänpäivän tienoilla.

Päivittäin olemme saaneet piristäviä videotervehdyksiä Hennan, Jarnon ja Edenin sekä Osku-koiran joulumatkalta eri puolilta Suomea.

Joulunpyhinä televisiosta tuli onneksi runsaasti jouluista ohjelmaa, johon sisältyi myös konsertteja. Minä katsoin televisiosta muun muassa aaton Kuusijuhlaa, joka alkoi joulurauhan julistuksen jälkeen ja jatkui iltayhdeksään. Kuusijuhlan aikana näytettiin joulukonsertteja, muun muassa Diandran ja Aarnen (Pelkonen) kauneimmat joululaulut. Joulupäivänä esitetty Joulu Savoyssa -konsertti oli tyylikäs. Siinä esiintyivät Dallapé, Juha Hostikka, Mari Palo ja Maria Lund. Netflixistä katsoimme seitsenosaisen, tosi hienosti tehdyn Musta kuningatar -sarjan. Se kertoo 1950-luvulla orpokodissa asuvasta tytöstä, joka kiinnostuu shakista ja huomaa olevansa siinä poikkeuksellisen lahjakas. Sarja on kiinnostava, vaikka ei ymmärtäisi mitään shakista.

Näin meni tämä vuoden 2020 joulu, rauhallisesti.