Jarno ja Henna olivat pääsiäisen ajan Kreetalla ja Jarkko, Gia ja Riana käväisivät Tukholmassa, ja kun oma vointikin oli flunssan jäljiltä hieman heikko, niin pääsiäinen meni pääosin kotioloissa. Toisena pääsiäispäivänä, kun Maria-Liisa ja Jukka kävivät Paippisissa, minäkin kävin siellä heitä moikkaamassa. Syötiin lohikeittoa ja mämmiä.

Kunto on hiljalleen kohentunut, vaikka yskä vaivaakin. Kevättyöt ovat jonkin verran edistyneet, tosin melko rauhallisesti aina päivän kunnon mukaan. Koivujen lehdet ovat puhjenneet nopeasti ja kasvavat nyt vauhdilla. Kirjosieppokoiraat ovat tulleet varaamaan pönttöjä pesintää varten ja jonkinlaista kisaa pihan pöntöistä on jo nähty. Pihalammessa on uiskennellut sekä telkkiä että sorsia ja pariin telkänpönttöön on telkkien nähty lentävän.

Juuri valittu uusi eduskunta, joukossa myös minun ehdokkaani, aloitti torstaina eduskuntatyönsä. Valtiopäivien juhlallisissa avajaisissa presidentti puhui työnsä aloittavalle eduskunnalle muun muassa siitä, että vaalien alla haetaan eroa kilpailijoihin mutta vaalien jälkeen on haettava kansakunnan yhteistä etua. Hän myös vaati edustajilta sitoutumista työhönsä ja totesi, että eduskunnassa ei olla railoja leventämässä vaan kaventamassa. Eduskunnan puhemieheksi valitun, eduskunnan suurimman puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen puheesta jäi parhaiten mieleen se, kun hän tipautti puheensä paperit.

 

P1220364.JPG

 

Markus Falkin nimimerkin takana islamilaisen ja arabialaisen kulttuurin tutkijat ja tuntijat Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila kirjoittavat yhdessä romaaneita arabialaisen kirjallisuuden ja kulttuurin tutkijan Tuomas Pyyn ja hänen italialaisen kollegansa Carla Contin seikkailuista. Sarjan ensimmäisessä osassa Profeetan soturit (2018, 345 s.) Carla valmistelee British Libraryyn Lontooseen vanhojen arabialaisten käsikirjoitusten näyttelyä. Hän on saanut käsiinsä vanhan islamistisen käsikirjoituksen, joka saattaa olla peräisin 600-luvulta eaa. Käsikirjoitus saattaa olla Koraanista jostain syystä pois jätetty suura. Mutta onko se aito? Carla salaa löytönsä työtovereiltaan, koska hän haluaa itse toimittaa käsikirjoituksen näyttelyyn, mutta hän ottaa uskotukseen Tuomaksen. Moni taho haluaa tämän tulenaran Suuren Rauhan Suuran itselleen, ja Tuomas ja Carla pakenevat takaa-ajajiaan Libanonissa, Saksassa ja Suomessakin. Profeetan soturit -tarinan juoni on hyvinkin ennalta arvattava, jos on lukenut vastaavantyyppisiä tarinoita, vaikkapa Dan Brownin romaaneita. Tarina on kuitenkin sujuvasti kerrottu ja erityisen ansiokasta minusta ovat romaanin menneisyyden takaumat, joista olisin mielelläni lukenut enemmänkin.

 

P1220362.JPG

 

Falkin toisessa romaanissa Aleppon kirjuri (2019, 347) Tuomas ja Carla jatkavat seikkailujaan, tällä kertaa heidät vedetään mukaan kansainväliseen antiikkikauppaan ja erityisesti sen pimeälle puolelle. Seikkailun tapahtumapaikkoina ovat Istanbul, Ateena ja Venetsia. Tuomas on matkustanut Istanbuliin Carlan ja tämän poikaystävän kanssa. Poikaystävä katoaa yllättäen ja katoamista selvittäessään Tuomas ja Carla joutuvat rikollisen antiikkikaupan maailmaan. Seikkailu vie Istanbulista Ateenaan ja sieltä Venetsiaan. Aleppon kirjuri on Profeetan soturit -romaanin tavoin sujuvasti etenevä tarina, mutta edeltäjänsä tavoin myös juoneltaan ennalta arvattava. Viihdyttävää luettavaa joka tapauksessa ja tekijöiden vahva historiantuntemus tekee kirjoista omalla tavallaan erityisiä. Joten aion kyllä lukea sarjassa ilmestyvät seuraavatkin kirjat.