DSCN3868.JPG

 

Ateneumissa valmisteltiin perjantaina avautuvaa Suomen taiteen tarina -näyttelyä, josta tulee nähtyjen kuvien perusteella erittäin kiinnostava ja varmasti myös suosittu näyttely. Tämän viikon perjantaina ja lauantaina yleisöllä on vapaa pääsy Ateneumiin, jossa on paljon erilaisia tapahtumia uuden näyttelyn avajaisten yhteydessä. Ajattelin kuitenkin mennä siihen näyttelyyn joskus myöhemmin, kun siellä on vähemmän ruuhkaista. Tänään kävin Ateneumissa katsomassa Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875 - 1918 -näyttelyn sekä Auguste Rodinin veistosnäyttelyn.

 

Japonismin vaikutus pohjoismaiseen taiteeseen oli huipussaan vuosina 1889 - 1900. Näyttelyssä oli japanilaista taidetta, puupiirroksia ja keramiikkaa sekä pohjoismaisten taiteilijoiden töitä, joissa oli japanilaisia vaikutteita. Näyttelyssä oli alkamassa opastus koululaisryhmälle juuri silloin, kun itsekin tulin paikalle. Opastus kuulosti sen verran kiinnostavalta, että kuljin sen mukana näyttelyn läpi. Suomalaistaiteilijoista erityisesti Albert Edelfelt ja Helene Schjerfbeck innostuivat japanilaisuudesta ja se näkyy heidän useissa maalauksissaan muun muassa taulujen muodossa ja niissä kuvatussa esineistössä. Monissa Edelfeltin maalaamissa tauluissa on muun muassa japanilaisia sermejä, viuhkoja ja kimonoita. Talviaiheet olivat erityisen suosittuja japanilaisessa ja pohjoismaisessa taiteessa, ja Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen talvimaalauksissa näkyy myös japanilaisia vaikutteita.

 

DSCN3862.JPG

 

Auguste Rodinin veistoksista tunnetuin on vuosina 1881 - 1882 valmistunut ”Ajattelija”, josta näyttelyssä oli esillä jälkivalos vuodelta 1964. Se oli Ateneumin näyttelyssä asetettu ikkunan eteen. Ikkunasta näkyi Rautatientori ja sen vastakkaisella puolella Kansallisteatterin rakennus, jonka edessä on Aleksis Kiven muistopatsas. Se on kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen vuonna 1939 tekemä ja se kuvaa ajatuksissaan olevaa kirjailijaa ja on aika paljon Rodinin Ajattelijan tyylinen.

 

Ateneumissa on parhaillaan myös sekä sisällä että ulkona yksi kuvanveistäjä Kaarina Kaikkosen tilausteos. Ateneumin taidemuseon sisäpihalla oleva teos on nimeltään Valon paino (2016). Sen materiaalina ovat vapaaehtoisilta lahjoittajilta kerätyt käytetyt paidat, joiden jokaisen sisällä on ollut sydän.

 

DSCN3872.JPG

 

Taidemuseokierroksen jälkeen tapasin Ritva F:n, jonka kanssa kävimme lounaalla Leonardo Bar & Ristorantessa. Edellisestä tapaamisestamme oli kulunut taas useita kuukausia, joten kuulumisten vaihtamiseen meni aikaa.