P1170721.JPG

Nikkilän mielisairaalan hautausmaa. Kivimuurissa on valokuvaaja Signe Branderin muistolaatta.

Juhannus meni rauhallisesti pääasiassa kotosalla. Juhannuspäivänä ajeltiin Antin kanssa Sipoossa ja käytiin katsomassa muun muassa Nikkilän mielisairaalan hautausmaata, jonka tarkkaa paikkaa emme tienneet eikä sinne ollut opasteitakaan. Löysimme kuitenkin peltotien, jonka päästä alkoi metsikkö. Hautausmaa oli tässä metsikössä, vajaan puolen kilometrin päässä sairaalasta. Se oli toiminnassa vuosina 1922 - 1951, ja sinne on haudattu 717 vainajaa. Sotavuosina 1939 - 1944 hautausmaahan haudattiin 404 potilasta, joista osa oli siirretty sotaa ja pommituksia pakoon Helsingin Kivelän sairaalasta. Signe Brander oli potilaana Kivelän sairaalassa ja vuonna 1941 hänet siirrettiin Nikkilän sairaalaan. Vuonna 1942 yli sata Nikkilän sairaalan potilasta kuoli nälkään heidän joukossaan myös Signe Brander. Hän kuoli Nikkilän sairaalan Juhlatalossa toukokuussa 1942 ja hänet haudattiin sairaalan hautausmaan joukkohautaan.

Tänä vuonna Signe Brander (15.4.1869 – 17.5.1942) on saanut Nikkilässä kaksi kunnianosoitusta. Sairaalan hautausmaalle kiinnitettiin huhtikuussa Stadin slangi ry:n toimesta muistolaatta, jossa Stadin slangi ry kirjoittaa muun muassa, että: "Suurella kunnioituksella muistamme hänet Helsingin kaupunkikuvan ja kaupunkilaisten arjen taltioimisesta 1900-luvun alussa." Myös Helsingin kaupunginmuseon ystävät ry ilmoitti halukkuudestaan sijoittaa Signe Branderille muistolaatta Nikkilään. Sen paikaksi tuli sairaalan Juhlatalo, jossa Signe Brander kuoli.

Mielisairaalan toiminta loppui Nikkilässä vuonna 1999, minkä jälkeen vanhan sairaala-alueen asunnot on kunnostettu asuintaloiksi. Paikan nykyinen nimi on Itäinen Jokipuisto, rakennukset ovat kauniiksi kunnostettuja ja niitä ympäröivä puisto tekee alueen viihtyisäksi ja tyylikkääksi. Nikkilän mielisairaalan historia on kiinnostava, onhan siellä ollut potilaana muun muassa monia Suomen kulttuurin merkkihenkilöitä.

Kiertomatkallamme Sipoossa kävimme myös Sibbesborgissa Söderkullassa. Sipoonjoen länsirannalle on todennäköisesti 1300-luvun lopulla rakennettu mäkilinna, Sipoonlinna. Nyt paikalla on enää vähän jälkiä entisestä linnasta. Paikka kuuluu kuitenkin valtakunnallisesti merkittäviin muinaisjäännöksiin.

Jalkapallon MM-kisoja olen katsellut sen verran, että tiedän mitkä maat ovat mukana ja kiinnostavimpia otteluita olen katsellut jopa vähän tarkemmin.

 

P1170782.JPG