VM1955W06571-12-MC.jpg

 

Olisi todennäköisesti jäänyt näkemättä mielenkiintoinen Suomen valokuvataiteen museon näyttely, ellei museota olisi suljettu koronapandemian takia ja ellei museo olisi ruvennut tarjoamaan virtuaaliopastuksia näyttelyihinsä. 

Vivian Maier: Omakuva ja sen varjo on yhdysvaltalaisen Vivian Maierin (1926 - 2009) valokuvien näyttely. Esillä on 83 valokuvaa, yhtä monta kuin Maierilla oli elinvuosia. Vivian Maier työskenteli 1950-luvulta alkaen yli 40 vuoden ajan lastenhoitajana ja kotiapulaisena Chicagossa ja New Yorkissa. Lastenhoitajan ja kotiapulaisen työn lisäksi hän kuvasi läpi koko elämänsä mutta ei koskaan tuonut töitään esille, ja hän kuoli köyhänä ja tuntemattomana erakkona Chicagossa.

Vivian Maierin arkisto, johon kuuluu yli 120 000 negatiivia, kaitafilmejä sekä 16 mm -filmejä, äänitallenteita, valokuvia sekä satoja kehittämättömiä filmirullia, löytyi sattumalta vuonna 2007 chicagolaisesta varastosta. Koska varaston vuokria ei ollut maksettu pitkään aikaan, Maierin laatikoihin pakattu arkisto huutokaupattiin ja sen osti chicagolainen historioitsija ja keräilijä John Maloof, joka on ottanut elämäntehtäväkseen Maierin tuotannon tunnetuksi tekemisen. Vivian Maierin tuotantoa on ollut esillä näyttelyissä ympäri maailmaa. Heti ensimmäisestä näyttelystä lähtien Maierin kuvien näyttelyt ovat herättäneet suurta kiinnostusta, ja yhtä suurta kiinnostusta tuntuu herättävän myös Vivian Maierin elämä, josta tiedetään hyvin vähän.

Noin neljäsosa Vivian Maierin töistä on hänen omakuviaan. Hän näkyy monissa ottamissaan kuvissa varjona tai peilin kautta tai sitten jonkin heijastavan pinnan, vaikkapa auton pölykapselin kautta. On myös suoraan kameralla otettuja omakuvia, jotka ovat joko itselaukaisimella otettuja tai jonkun muun kuvaamia. Omakuvien lisäksi Maier kuvasi katuelämää, tuntemattomia ihmisiä sekä lapsia.

Yle Areenassa on vielä jonkin aikaa dokumenttielokuva Vivian Maierin salaisuus (Finding Vivian Maier, USA 2013), jossa Vivian Maieria muistelevat hänet tunteneet henkilöt. Suomen valokuvataiteen museon facebook-sivuilla on useita virtuaaliopastuksia, jotka tarkastelevat Vivian Maierin valokuvanäyttelyä hieman eri näkökulmista. Dokumenttielokuva ja virtuaaliopastukset kertovat mielenkiintoisesti salaperäisestä ihmisestä ja erinomaisesta valokuvaajasta.

 

VM1956W00024-11-MC.jpg

Kuvat Vivian Maierin kotisivuilta.