276047724_1021423435251353_5956235473209482579_n (2).jpg

(Lilla Villan, kevät, våren -ohjelmistoesite 2022)

Lilla Villan on Sipoon Vanhassa kunnantalossa Nikkilässä toimiva koko perheen kulttuuritalo, joka tarjoaa erilaisia kulttuuriohjelmia sekä lapsille että aikuisille. Tiistaina tarjolla oli ainutlaatuinen konsertti, jossa baritoni Tommi Hakala ja pianisti Kristian Attila esittivät Franz Schubertin vuonna 1827 säveltämän Winterreise-laulusarjan. Franz Schubert sävelsi Winterreise - Talvinen matka -laulusarjan Wilhelm Müllerin runoihin ja se on 24 laulun kokonaisuus.

Menin paikalle hyvissä ajoin, kun ajattelin, että paikan pienehkö parkkipaikka täyttyisi nopeasti, mutta parkkipaikalla oli hyvin tilaa. Ja pieni oli konserttiyleisönkin määrä; meitä oli paikalla kymmenen henkeä. Tuntui tosi ikävältä, että kun saatiin Sipooseen laulaja, joka on voittanut BBC Singer of the World ja Merikanto -laulukilpailun ja joka on esiintynyt Metropolitan-oopperassa ja monissa muissa tunnetuissa oopperataloissa, niin paikalla oli vain muutaman hengen yleisö.

Winterreise-laulusarjan laulut ovat lyhyehköjä ja ne kertovat päähenkilön matkasta pois rakastettunsa luota. Rakastettu on hylännyt hänet ja hän lähtee tämän talosta ja matkaa kaupungista sen ulkopuolelle. Matkan varrelle sattuu erilaisia kohteita, joista laulusarjan runot kertovat. Laulusarja esitettiin saksaksi, mutta kuulijoille annettiin Lotta Emanuelssonin suomennos, josta esitystä saattoi seurata. Oli myös kiva kuunnella selvästi laulettua saksan kieltä, josta vuosikymmenten takaisilla kolmen vuoden saksan kielen opinnoilla ymmärsi vielä jotakin.

Esitys oli suorastaan upea! Oli tosi kiva pitkästä aikaa kuunnella komeasti esitettyä elävää musiikkia. Kyllä sitä on jo kaivattukin. Oli myös hienoa huomata, että vähäinen yleisömäärä ei vaikuttanut esityksen tasoon. Saimme laulusarjan lisäksi kuulla vielä yhden ylimääräisenkin laulun. Käynnissä oleva Ukrainan sota näkyi esityksessä siinä, että kummallakin esiintyjällä oli takkinsa rintataskussa Ukrainan lipun värinen sinikeltainen liina.

 

Saman taivaan alla -konsertti.jpg

 

Keskiviikkona puolestaan Sipoon musiikkiyhdistys järjesti Sipoon kirkossa Saman taivaan alla -konsertin, jossa esiintyi yhdistyksen muusikoita. Muutama esiintymään lupautuneista oli sairastunut, joten konsertti oli hieman alunperin suunniteltua suppeampi. Muun muassa konsertin toteutuksen alkuunpanija alttolaulaja Tiina Sinkkonen ei voinut osallistua konserttiin. Sipoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Juha Ilonen avasi konsertin ja esiintyjiä olivat sopraano Maria Syväniemi, pianisti Laura Attila, laulaja Annika Eklund ja muusikko Jussi Turunen, pianisti Kaarina Ahokas sekä baritoni Jussi Ziegler ja pianisti Tuula Hällström. Konsertissa kerätyn kolehdin tuotto menee Kirkon ulkomaanavun kautta Ukrainan sodan uhrien tukemiseen. Sipoon kirkkoon mahtuu yli tuhat henkeä, nyt paikalla oli ehkä kuusikymmentä henkeä. Tuntuu, että sipoolaisia ei kovin helpolla saa osallistumaan omassa kunnassa järjestettyihin kulttuuritapahtumiin, vaikka esiintyjät olisivat hyvinkin tunnettuja. Eikä tämä johdu koronasta, koska näin on ollut oikeastaan aina. Joskus hyvin harvoin kirkko on täyttynyt konserttiyleisöstä. Tiistain konsertin yleisössä kaikilla oli maskit ja keskiviikonkin konsertissa suurimmalla osalla.