P1210395.JPG

Metsäkauris etsii syötävää lintujen ruokintapaikalta.

Kymmenen vuoden välein SKS järjestää kampanjan, jossa se kerää suomalaisten päiväkirjatekstejä helmikuun toiselta päivältä. Ensimmäisen kerran niitä kerättiin vuonna 1999, toisen kerran 2009 ja nyt siis kolmannen kerran. Luin tästä kampanjasta tämän päivän Helsingin Sanomien Kulttuuri-osasta. Meidän lauantaipäivämme oli tällainen:

Aamulla heräsin siihen, kun Antti herättyään ilmoitti, että kello on jo kahdeksan. Ilmeisesti hänen mielestään oli aika herätä. Kellon tarkempi tutkiskelu paljasti, että kello olikin vasta kuusi, joten päätin nukkua vielä hetken. Seuraavan kerran katsoin kelloa puoli kahdeksalta ja totesin, että nyt on nukuttu riittävästi. Pukeuduin ja kävin hakemassa Helsingin Sanomat ja Uusimaa-lehden postilaatikosta. Yöllä ei ollut satanut lunta, joten auratut tiet olivat pysyneet puhtaina. Kummasti siinä virkistyy, kun kävelee parin sadan metrin matkan postilaatikolle.

Luen päivän lehdet yleensä sängyssä iso kasa tyynyjä selän takana ja kahvimuki seurana. Helsingin Sanomissa kirjoitettiin tänään muun muassa suomalaisesta small talkista, vanhusten hoivasta peräti viiden sivun verran, eläkkeiden riittävyydestä tai riittämättömyydestä, tulossa olevasta lumipyrystä, jonka aikana lunta saatetaan saada lisää jopa 25 senttiä, Helsingin kaupungin taistelusta lumimassojen kanssa, Vladimir Putinin suosion laskusta, F1-kuski Valtteri Bottaksen erikoisesta elämästä sekä tänä vuonna hotellina avautuvasta arkkitehti Eero Saarisen suunnittelemasta TWA-lentoterminaalista New Yorkissa. Päivän lehdet luettuani aloittelin Helsingin Sanomien perjantairistikkoa, mutta se on niin haasteellinen, että sitä tulee täytetyksi vähän kerrassaan viikon kuluessa. Ratkojat, netissä oleva ristikkosanakirja, auttaa onneksi pulmallisissa kohdissa, joten yleensä ristikko on täytetty seuraavaan perjantaihin mennessä.

TV2:ssa näytettiin urheilua aamukymmenestä lähtien suurin piirtein koko päivän ajan, muun muassa hiihdon SM-kilpailujen miesten ja naisten viestihiihtoa Imatralta. Miesten hiihtoa seurasin jonkin verran. Syntymäkuntani Ilmajoen urheiluseura Ilmajoen Kisailijat pärjäsi miesten 4 x 10 kilometrin viestin perinteisellä tyylillä hiihdetyillä kahdella alkuosuudella hyvin ja oli mukana mitalikamppailussa. Vapaalla tyylillä hiihdetyillä kahdella jälkimmäisellä osuudella se jäi aivan kärjen tuntumasta ja sijoittui lopulta seitsemänneksi.

Osallistuin tänään arvontaan, jossa arvotaan maailmanlaajuisesti, ketkä saavat ostaa lippuja Wienin Filharmonikkojen uudenvuoden konserttiin Wienissä. Lippuja kolmeen uudenvuoden konserttiin ei myydä suoraan, vaan halukkaat voivat helmikuun aikana osallistua arvontaan, jonka voittajat saavat ostaa liput johonkin kolmesta uudenvuoden konsertista (30.12.2019, 31.12.2019 tai 1.1.2020).

 

20190202_145320.jpg

Borgå Gymnasium.

 

20190202_135227.jpg

 

Philomela-naiskuoron 34 laulajaa esitti tänään kalevalaiseen runouteen ja kansanlauluun pohjautuvan Suden aika -tarinan Borgå Gymnasiumissa Porvoossa. Esityspaikka oli nyt sama kuin silloin, kun Philomela esitti tämän tarinan ensimmäistä kertaa. Sen jälkeen kuoro on esittänyt sitä eri puolilla maailmaa. Kävin katsomassa esityksen, jota on vaikea kuvailla muuten kuin, että se on vaikuttava ja kaunis taide- ja tunne-elämys. Noin 45 minuutin mittaisen tarinan on säveltänyt Tellu Turkka, ohjannut ja visualisoinut Päivi Järvinen ja kuoron on valmentanut Marjukka Riihimäki, joka onnen esityksen alkua kertoi yleisölle olevansa erittäin iloinen, että Suden aika esitetään nyt samassa paikassa kuin 20 vuotta sitten, jolloin oli sen ensiesitys.

Sain tänään jälleen luetuksi yhden viime vuonna ilmestyneen, vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista kertovan romaanin. Markus Leikolan Sakean veren vuosi (2018, 245) kertoo siitä, miten Erik, Hedvig, Unto, Matti ja Aliina valitsevat puolensa sodassa ja siitä, mitä seurauksia heidän valinnoillaan on. Tämä on rankka kuvaus yksittäisten ihmisten ja ihmisryhmien kohtaloista vuoden 1918 tammikuusta joulukuuhun. Nyt kun olen taas lukenut peräkkäin muutaman näitä sisällissodan kuvauksia, niin seuraavaksi ajattelin lukea jotakin kevyttä ja toivottavasti myös onnellisesti päättyvää.

Kirjastojen Helmet-lukuhaaste alkoi tämän vuoden alussa nyt jo viidennen kerran. Lukuhaaste on koko vuoden kestävä lukuprojekti, jossa lukijoille annetaan 50 erilaista tapaa valita luettavaa. Alkuvuoden aikana olen lukenut yhdeksän kirjaa, joista osan tosin olin aloittanut jo viime vuoden puolella. Niitä en kuitenkaan valinnut sen mukaan, sopivatko ne lukuhaasteen kriteereihin. Leikolan kirjassa ainakin kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin omani, joten siltä osin se sopii lukuhaastekirjaksi.

Muistin tänään, että minulla on Veikkaus-tili, jota tosin olen käyttänyt vain kaksi kertaa, molemmat kerrat viime vuoden toukokuussa. Tietenkään en muistanut käyttäjätunnusta ja salasanaa, mutta pankkitunnuksilla pääsin kirjautumaan sisään. Tein muutaman lottorivin siinä vaiheessa, kun peliaikaa oli vielä tunnin verran jäljellä. Päävoittoa, viittätoista miljoonaa, ei kukaan edelleenkään voittanut. Minun pelaamiseni ei tuottanut euroakaan.

Tänään söimme illalliseksi valmisruokaa, chili con carnea. Yleensä ainakin viikonloppuisin tehdään jotain hieman parempaa ruokaa, mutta täyttyi se vatsa tälläkin.

Illalla yhdentoista jälkeen lumisade ei ollut vielä alkanut, mutta sääennusteiden mukaan yön aikana lunta pitäisi tulla jopa parikymmentä senttiä. Jos saisi toivoa, niin nyt lunta olisi riittävästi.