Harald H._edited-1.jpg

Helsingin Sanomat 31.3.2015.

Eilinen lumisade ja tämän päivän vesisade ovat tehneet kaikki paikat loskaisiksi ja kuraisiksi, mikä ei tunnu yhtään kivalta, kun pääisäinenkin on tulossa. Huomiseksikin on luvattu räntäsadetta.

Porvoossa järjestetään kesäkuun 13. päivänä tänä vuonna draamallinen tapahtuma "Kuningas Kustaa III:n visiitti Porvooseen niinkuin se oli v. 1775". Siihen liittyen Porvoon Kulttuurinystävät -yhdistys on järjestänyt alkuvuodesta luentosarjan, jossa on eri näkökulmista tarkasteltu vuotta 1775, jolloin Ruotsin kuningas Kustaa III vieraili Porvoossa seurueineen. Tänään oli luentosarjan viimeinen osa Cafe Cabriolessa Porvoossa. Luennon aiheena oli "Porvoolaiset ja heidän kaupunkinsa 1775". Museonjohtaja Merja Herranen kertoi, millaista väkeä Porvoossa asui tuolloin, 1700-luvun loppupuolella. Menin kuuntelemaan tämän sarjan viimeisen luennon. Paikalla oli väkeä runsaasti ja koko luentosarja onkin ollut erittäin suosittu.

Suuri osa Porvoota tuhoutui tulipalossa vuonna 1760. Tuolloin Porvoossa ei ollut juurikaan kivitaloja kirkkoa, tuomiokapitulia ja kimnaasia lukuunottamatta, mutta palon jälkeen Porvooseen rakennettiin nopeasti uusi kivikeskusta. Porvoon väkiluku oli 1700-luvun lopulla noin 2000 asukasta. Porvoon porvarikaartiin kuului kauppiaita ja arvostettuja käsityöläisiä kuten kankureita, kultaseppiä ja lasimestareita. Porvoossa harjoitettiin maanviljelystä; viljeltiin ruista, ohraa, kauraa ja vehnää sekä pellavaa. Jo ennen paloa Porvoossa oli tupakkatehdas ja purjekangastehdas. Viinanpoltto kiellettiin Kustaa III hallintokauden alussa. Tärkeimpiä vientituotteita olivat elintarvikkeet, nahat, pellava, hamppu. Suolaa tuotiin Välimereltä. Rikkaat porvoolaiset omaksuivat eurooppalaisen elämänmuodon; juotiin kahvia ja teetä sekä Reinin ja Moselin viinejä, koteihin hankittiin taidetta, käytettiin posliiniastioita ja seuraelämä kukoisti.

Kun kuningas Kustaa III saapui Porvooseen, hänellä oli mukanaan 106 hengen seurue sekä lisäksi 200 kuninkaallisen henkivartiokaartin miestä. Tämän vuoden kesäkuussa järjestettävään tapahtumaan kuuluu Porvoon vanhassa kaupungissa Raatihuoneen torilla järjestettävät Kustaa III:n ajan henkiset ohjelmalliset markkinat, kulkue ja vastaanottajaiset Raatihuoneen torilla sekä juhlamessu Porvoon tuomiokirkossa Kustaa III:n ajan musiikkeineen, virsineen ja tapahtumineen. Lopuksi on vielä draamallinen vastaanotto,jossa kuningas kuulee kaupunkilaisten valituksia ja anomuksia.