Näköjään täälläkin useat museot ovat kiinni maanantaisin. Niin oli myös Merimuseo, jonne olimme suunnitelleet menevämme, koska sen sanotaan olevan yksi Stralsundin suosituimpia tutustumiskohteita. Ajoimme siis museon lähellä olevalle parkkipaikalle, ja kun todettiin museon olevan kiinni, päätettiin lähteä ajamaan Rügenin saarelle, joka on Saksan suurin saari ja Stralsundista vain noin neljänkymmenen kilometrin päässä. Ajoimme saaren kärkeen Sassnitziin, jossa oli kaunis satama ja paljon väkeä liikkeellä. Rügenissä kuulemma paistaa aurinko enemmän kuin muualla Saksassa ja ainakin tänään siellä paistoi aurinko ja lämpötila lähenteli kahtakymmentä astetta. Satamassa oli vanhoja laivoja, joista myytiin erilaisia kalaruokia savustettuina ja muuten valmistettuina. Mekin otimme pienet annokset kalaseljankaa ja lohikeittoa ja jaoimme ne.

DSC06659.JPG

Tästä laivasta myytiin savustettua kalaa Sassnitzissa.

Matkalla takaisin Stralsundiin kävimme katsomassa Rügenin saarella olevaa Proraa, joka oli Natsi-Saksan valtaisa lomakylä. Lomakylän idean takana oli natsien Voimaa ilosta -järjestö, jonka tehtävänä oli järjestää Saksan työntekijöille virkistystoimintaa. Proraan rakennettiin vuosina 1936 - 1939 kahdeksan hotellia, jotka muodostavat hiekkarannansuuntaisen 4,5 kilometriä pitkän ja kuusi kerrosta korkean rakennusjonon. Hotelliin rakennettiin 10 000 kahden hengen huonetta, joista kaikista oli merinäköala. Proran lisäksi Saksan rannikolle suunniteltiin rakennettavan neljä muutakin vastaavaa lomakeskusta. Prora oli ainoa, joka ehti valmistua, mutta sekin jäi toisen maailmansodan sytyttyä käyttämättä. Nyt se on ongelmajätettä. Hotelli on pahoin ränsistynyt ja osin täysin rauniona.

Stralsundissa halusin vielä mennä kaupunkikierrokselle pikkubussilla. Antti päätti jäädä siksi ajaksi hotellille. Meitä oli minun lisäkseni vain kaksi henkeä iltapäivän viimeisellä kaupunkikierroksella ja selostus oli taas vain saksan kielellä. Jonkin verran saksan kielen taito on kehittynyt tämän viikon aikana ja tänäänkin kuljettajarouvamme puhui niin selvästi ja riittävän hitaasti, että sentään jotain ymmärsin. Stralsundissa on paljon kauniita rakennuksia; raatihuone, kirkkoja ja muita rakennuksia sekä idyllisiä kapeita kujia. Kierroksen päätyttyä kävin katsomassa Mariankirkkoa, jonka urut ovat varmastikin maailman kauneimpien joukossa. Saksa, automatkailijan unelma -opaskirjassa kerrotaan, että Hansakaupunki Stralsund kilpailee Itämeren etelärannan komeimman kaupungin tittelistä. Minusta Wismar vie ehkä niukan voiton tässä komeuskilpailussa.

DSC06747.JPG

Stralsundin raatihuone on kaunis punatiilirakennus.

DSC06774.JPG

Mariankirkon eteisen seinällä Stralsundissa riippui tällainen lippu.

Matkan viimeinen illallinen ennen kotimatkan alkua syötiin hotellin ravintolassa. Huomisaamuna pakataan laukut kotimatkaa varten ja huomisiltana ennen puoltayötä ajetaan Travemündessä laivaan, joka lähtee yöllä kolmen aikaan Helsinkiä kohti.