P1240839.JPG

 

Kolmen kaveruksen teekkarijäynän suunnittelu käynnistää Christian Rönnbackan romaanin Majakka (2019, 300 s.). Teekkarikaverukset Anna, Elias ja Sampsa ajavat toukokuussa auton Sipoon Kalkkirantaan. Laiturilla on jo muutama muukin odottamassa laivaa, joka veisi heidät Söderskäriin, ja pian M/S Matilda saapuukin ja matkustajien astuttua laivaan alkaa matka Söderskärin majakkasaarelle. Saarelle saavuttuaan nuoret tutustuvat 150-vuotiaaseen majakkaan ja erityisesti sen valolaitteeseen ja valmistelevat näin lokakuussa majakalla suoritettavaa operaatiotaan.

 

P1030076.JPG

 

Portö Line liikennöi Sipoon Kalkkirannasta Söderskäriin (kuva Kalkkirannasta toukokuulta 2016).

 

Lokakuisena iltana Anna, Elias ja Sampsa lähtevät Gumbostrandin pienvenesatamasta toteuttamaan suunnitelmaansa Annan Gustav-enolta lainaksi saadulla Bella-veneellä. Heidän aikomuksensa on sytyttää kolmekymmentä vuotta sammuksissa ollut Söderskärin majakan loiste palamaan, ja sen he myös onnistuvat tekemään.

 

Samana syksyisenä iltana komisario Antti Hautalehto, porvoolaistunut pohjalaispoliisi, pitää vapaaillan ja veneilee pankkiiriystävnsä Larsin kanssa tämän saarimökille Bodöhön. Larsin ja Antin ohjelmassa on saunomista, kalastamista ja mökin alla majailevan ja hajuhaittaa mökissä aiheuttaneen minkin pyydystäminen loukulla. Teekkareiden sytyttämä Söderskärin majakan loiste näkyy Larsin mökille, ja Lars ja Antti päättävät lähteä veneellä katsomaan, mistä tässä oudossa valoilmiössä on kysymys. Matkalla majakalle vene tömähtää johinkin pehmeään, joka majakan valossa paljastuu ruumiiksi. Miehet nostavat ruumiin vedestä, ja kun merivartiosto, joka myös on nähnyt majakan valon, siinä samassa saapuu paikalle, Antti ja Lars pidätetään epäiltynä murhasta.

 

Rönnbacka, joka on työskennellyt poliisina ja vakuutusetsivänä, osaa kertoa kiinnostavasti poliisin työstä. Hänen kirjojensa tapahtumat sijoittuvat Porvoon ja Sipoon maisemiin, mikä tekee niistä erityisen mielenkiintoisia. Majakassakin liikutaan ihan tässä meidän lähitienoillamme; Porvoossa, Kalkkirannassa, Eriksnäsissä, Sipoonlahden Neste-asemalla, Söderkullassa.

 

Meillä suunnitelmissa ollut laivamatka Söderskärin majakalle, jonne pääsee kesällä päivittäin Kalkkirannasta, jäi menneeltä kesältä toteuttamatta ja odottaa nyt ensi kesää. Edellinen reissu Söderskäriin tehtiin toukokuussa 1995, jolloin käytiin seuraamassa arktikaa, eli arktisten lintujen kevätmuuttoa.