Tämän päivän Uusimaa-lehdessä kerrottiin, että Suomen suurin matkailulehti Mondo nosti Tuusulanjärven tämän vuoden 15 kiinnostavimman matkailukohteen joukkoon. Tuusulanjärvi on ainoa suomalainen matkailukohde tässä viidentoista kiinnostavimman joukossa. Perusteluina valinnalle Mondo-lehti esitti, että tänä vuonna vietettävän Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi Järvenpäässä järjestetään runsaasti Sibelius-teemaisia tapahumia, kuten konsertteja, yleisöluentoja ja näyttelyitä sekä Sibelius-laulukilpailu. Tuusulanjärven kulttuurikierroksen varrella on, paitsi Jean Sibeliuksen Ainola, myös Pekka Halosen Halosenniemi, Eero Järnefeltin Suviranta ja Juhani Ahon Ahola sekä Aleksis Kiven kuolinmökki. Siellä on myös J. H. Erkon Erkkola ja Joonas Kokkosen Villa Kokkonen, joita perusteluissa ei mainittu, vaikka nekin kuuluvat oleellisena osana Tuusulanjärven kulttuurikoteihin.

Tämä vuosi on Sibeliuksen lisäksi myös Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen 150-vuotisjuhlavuosi. Halosenniemen nettisivuille onkin vuodenvaihteessa ilmestynyt suuri määrä Halosenniemessä tänä vuonna järjestettäviä tilaisuuksia ja myös Taiteilijakoti Erkkolassa on joitakin Sibelius, Halonen, Gallen 150 -tilaisuuksia. Erityisesti Mondo suosittelee kokemaan ainakin Meidän festivaalin, joka järjestetään heinä-elokuun vaihteessa. Se on viulisti Pekka Kuusiston perustama ”hauska poikkitaiteellinen tapahtuma”, jonka konsertteja järjestetään Tuusulanjärven rannan taiteilijakodeissa, muun muassa Suvirannassa, joka muuten on yleisöltä suljettu. Yhdyn Mondo suositukseen: Meidän festivaali on kiinnostava tapahtuma.

Vietin tänään mukavan päivän Porvoossa Corinnen ja Rianan seurana. Riana maalasi ja minä tavan mukaan toimin avustajana. Kävimme syömässä nepalilaisessa ravintolassa Khukurissa, joka on tyttöjen lempipaikka ja jossa saa maistuvaa ruokaa. Kävimme myös Suomalaisessa Kirjakaupassa, josta ostimme muun muassa piirustuslehtiön ja itselleni ostin matkalukemiseksi pokkariversion Peter Franzénin Samoilla silmillä -romaanista. Tätä romaania edeltävä Tumman veden päällä, joka ilmestyi 2010, on kiinnostavasti ja koskettavasti kerrottu tarina pikku-Peten lapsuudesta.

Eilen Helsingin Sanomissa oli pitkä artikkeli otsikolla ”Mummin ja vaarin paikka”, jossa käsiteltiin isovanhemmuutta hyvin monelta eri kannalta; sekä lasten että heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa näkökulmasta. Artikkelin lopussa oli ”Isovanhemmuuden kymmenen käskyä”, jossa annettiin neuvoja sekä lasten vanhemmille että isovanhemmille, vaikka todettiinkin, että neuvojen antaminen on riskaabelia hommaa. Artikkeli oli hyvin tehty; se oli puolueeton ja siinä käsiteltiin monia sellaisia asioita, joita jokainen isovanhempi joutuu pohtimaan.