P1180079.JPG

Terveiset Nizzasta!

Viikko sitten lauantaina lähdimme viikon matkalle Ranskan Rivieralle. Aamupäivällä piti vielä vähän siivoilla kotona, jotta sitten viikon kuluttua olisi kivempi palata kotiin. Laukut oli pääosin pakattu jo perjantaina, nyt sitten vain viimeinen tarkastus, että kaikki tärkeät tavarat olivat mukana. Olimme varanneet Flyparkista autolle matkan ajaksi parkin ja palvelun, johon kuului myös auton pesu. Finnairin suora lento Nizzaan lähti aikataulun mukaisesti iltapäivällä viiden jälkeen ja lentoaika Nizzaan oli kolme ja puoli tuntia.

Nizzan lentoasemalta otimme vuokra-auton ja ajoimme hotelliimme Hotel Massenaan Massenan aukion laidalle. Kirjoittauduimme hotelliin, kävimme huoneessa ja lähdimme saman tien etsimään ruokapaikkaa. Hotellin läheltä löytyi Grilliravintola Hippopotamus, jossa minä söin grillattua kanaa ja Antti otti hampurilaisen.

Massenan aukio on Nizzan keskusaukio, se on aivan vanhankaupungin vieressä ja se on kokonaan jalankulkualuetta. Ainoastaan raitiovaunut kulkevat aukion keskellä olevia kiskoja pitkin. Aukiota reunustavat kauniit punaiset rakennukset ja sitä koristavat myös korkeiden pylväiden päässä olevat patsaat. Aukio on kaunis iltavalaistuksessa. Hotel Massena on hyvällä paikalla Massenan aukion vieressä. Hotellin lähellä on hyviä ruokapaikkoja ja sieltä on vain muutaman minuutin kävelymatka Nizzan vanhaankaupunkiin ja rannalle. Hotellihuoneet ovat melko pieniä ja niiden säilytystilat ovat olemattomat. Palvelu on ystävällistä ja aamiainen monipuolinen ja maistuva.

Sunnuntaina päätimme aamiaisen jälkeen lähteä tutustumaan Nizzaan Hop on - Hop off -bussin kyydissä. Opastettu bussikierros kesti melkein kaksi tuntia, jos ei välillä poistunut kyydistä ja sen aikana kaupunki tuli pääpiirteissään tutuksi. Bussi ajoi rantabulevardin (Promenade des Anglais) vieressä kulkevaa katua pitkin Ile de Beauté -satamaan ja sieltä noustiin Villefrancheen, jonka jälkeen palattiin sataman, Chagall- ja Matisse-museoiden sekä venäläisen katedraalin ja rantabulevardin kautta lähtöpaikkaan. Aurinko paistoi ja lämpötila oli lähellä kolmeakymmentä astetta. Illallispaikaksi valitsimme yhden hotellin lähellä olevista ravintoloista. Le Boudoir on pieni ravintola, jonka ruokalista on melko suppea, mutta jossa tarjotaan erinomaista ruokaa. Pääruoaksi söimme kalaa. Menimme illalliselle seitsemän aikaan ja vielä yhdeksältä, jolloin me olimme jo lähdössä hotellille, ravintolaan tuli ruokailijoita.

Maanantaina ajoimme Antibesiin, jonka rantaravintolassa Royal Beachissa söimme lounaan. Iltapäivällä palasimme Nizzaan ja tällä kertaa menimme illalliselle hotellin vieressä olevaan Brasserie La Gioffredoon. Ravintolassa oli hyvin hiljaista, mutta palvelu oli erittäin ystävällistä ja päivän kala-annos meriantura oli herkullista.

Tiistaina Nizzan vanhassakaupungissa oli markkinat. Myynnissä oli kukkia, vihanneksia, hedelmiä, mausteita ja myös vaatteita sekä lahjatavaroita. Olemme käyneet markkinoilla ja toreilla eri puolilla Ranskaa, ja muun muassa Provencen pikkukaupungeissa on ollut näyttäviä ja runsaita vihannestoreja, joissa vihannekset ja hedelmät ovat olleet kauniisti esillä toripöydillä. Täällä vihannekset ja hedelmät olivat muovi- tai pahvilaatikoissa eikä niiden esillepanoon ollut paljon panostettu. Torin lähellä on linnakukkula, jonne pääsee kävellen portaita pitkin tai hissillä. Kukkulan päällä ei ole enää linnaa, mutta siellä on puutarha ja vesiputous ja sieltä on huikean hienot näkymät Nizzan rantaan ja yli kaupungin. Sillä välin, kun minä kävin torilla ja linnakukkulalla, Antti varasi meille iltapäiväksi laivaristeilyn Nizzan rannikkovesille ja seuraavaksi päiväksi bussimatkan lähikaupunkiin Ezeen sekä Monacoon ja Monte Carloon. Tunnin mittaisella laivaristeilyllä kierrettiin Nizzan lähialueita ja oppaamme esitteli meille kukkuloiden rinteillä olevia Nizzassa lomailevien rikkaiden ja kuuluisien julkkisten loma-asuntoja. Erään kukkulan huipulla nähtiin Elton Johnin suuri, kaunis huvila. Ihan mukavan näköisiä linnoja ja huviloita sekä yksityisiä uimarantoja. Illallispaikaksi olimme varanneet Chaud-Vin-Bistron, jonne olisimme menneet jo aikaisempinakin iltoina, mutta se oli suljettu sunnuntaina ja maanantaina. Täälläkin söimme kalaa, nyt paistettua turskaa.

Keskiviikkona pikkubussi haki meidät hotellilta yhdeksältä ja matkalla Ezeen pysähdyttiin katselemaan upeita näkymiä Villefrance-sur-Meriin. Ezen keskiaikainen kaupunki on korkealla kukkulalla ja sieltä oli myös hienot näköalat Välimerelle. Ezessä pääsimme myös tutustumaan Fragonard-parfyymitehtaaseen, jonka laboratorioissa on vuodesta 1926 lähtien valmistettu parfyymeja, eau de toiletteja ja parfymoituja tuotteita käyttäen ranskalaisten parfyyminvalmistajien perinteisiä menetelmiä ja tekniikoita. Tuotteiden valmistus tapahtui pääosin käsityönä. Ostin tehtaan myymälästä pullon parfyymiä, "Belle de Nuit", jonka valmistuksessa oli käytetty muun muassa orvokkia, kurjenpolvea, ruusua, luumua, myskiä ja puuta. Ezestä jatkoimme Monacoon ja Monte Carloon. Monacon ruhtinaanpalatsin pihamaalla seurasimme vahdinvaihtoa ja kävelimme vanhankaupungin kapeita kujia pitkin, kävimme katedraalissa ja kuljettajamme ajoi Formula 1 -sarjan Monacon osakilpailun katuradan kierroksen, näimme myös Casinon ja oopperarakennuksen. Illalliselle menimme uudelleen Le Boudoiriin, josta olimme tällä kertaa varanneet pöydän, koska nettivarauksen tekemällä sai 40 prosentin alennuksen illallisesta, jos söi sekä alku- että pääruoan. Minä otin pääruoaksi ankanrintaa ja Antti otti kalaa.

Torstaina menimme käymään Matisse-museossa, jossa oli Matisse-Picasso-näyttely. Samalla kymmenen euron lipulla olisi päässyt muihinkin lähiseudun museoihin, mutta me jatkoimme Matisse-museosta matkaa Pyhän Nikolain ortodoksiseen kirkkoon, joka oli kaunis sekä ulkoa että sisältä. Sisällä kirkossa ei saanut valokuvata. Hotellimme lähellä olevan Galeries Lafayette -tavaratalon ylimmässä kerroksessa on ravintola, jossa kävimme myöhäisellä lounaalla. Illalla otimme Massenan aukiolta polkupyörätaksin, joka vei meidät rantabulevardille. Siellä oli runsaasti väkeä kävelemässä ja viettämässä aikaa. Palasimme Massenan aukiolle kävellen. Aukiolla sytytettiin juuri valot ja myös pitkien pylväiden päissä olevat patsaat valaistiin. Niiden valot vaihtoivat väriä.

Perjantaina palattiin kotiin. Lentomatka Nizzan lentoasemalta Helsinki-Vantaalle oli 2202 kilometriä. Lento lähti puolenpäivän aikaan noin kolme varttia myöhässä, koska kone tuli Suomesta ja matkalla oli ollut voimakas vastatuuli. Nyt matka kesti vain hieman alle kolme tuntia, koska matkaa tehtiin myötätuulessa. Kotona oltiin alkuillasta. Vettä oli matkamme aikana satanut kotipihalla olevan sademittarin mukaan 19 milliä. Illalla istahdettiin television ääreen katsomaan Suomi - Ruotsi -maaottelua.

 

P1180960.JPG

Pyörätaksi, erityisesti sähköistetty, on kätevä kulkuneuvo.