Katsoin tänään Venäjän balettikoulutuksesta ja balettitanssijoista kertovan Bertrand Normanin dokumentin Ballerina, jonka linkin Linda oli lähettänyt minulle sähköpostitse. Dokumentissa kerrottiin maailman arvostetuimpiin kuuluvan balettioppilaitoksen Vaganovan Balettiakatemian kahdeksanvuotisesta koulutuksesta, johon otetaan balettioppilaat kymmenen vuoden ikäisinä. Akatemian tutkinnon suoritettuaan balettitanssijoilla on mahdollisuus päästä tanssimaan Venäjän tunnetuimpiin balettiteattereihin. Vain muutamista voi kuitenkin tulla soolotanssijoita. Kahdeksan vuoden koulutuksen jälkeen tanssijat ovat alle kaksikymmentävuotiaita ja heillä on edessään balettitanssijan uraa runsaat parikymmentä vuotta, jonka jälkeen he jäävät eläkkeelle tästä työstä.

Dokumentissa esiteltiin muutamia soolotanssijoita ja kuultiin heidän kertovan työstään baletin tähtitanssijoina. Dokumentissa esiintyi myös ukrainalaissyntyinen Svetlana Zakharova, jonka unohtumattoman esityksen Don Quijote -baletissa näimme Antin kanssa vuosia sitten Mikkelissä Savcor Ballet -tapahtumassa. Dokumentti on erittäin mielenkiintoinen, jos on kiinnostunut baletista ja se löytyy YouTubesta hakusanalla Ballerina.

Illalla tv-nelosella alkoi uusi kokkiohjelma: MasterChef VIP, jossa tuomaroivat kokit Tomi Björck ja Henry Alén ja kilpailijat ovat julkkiksia. Tänään esittelivät kokkaustaitojaan Jyrki Anttila, Mikko von Hertzen ja Kaisa Liski. Heidän piti tehdä ensin omavalintainen ruokalaji ja sen jälkeen annetun ohjeen mukainen kasvisruokalaji. Kaisa Liski voitti kisan ja pääsi mukaan välieriin.

Löysin yöpöydän laatikosta Ristikko-Mestari-lehden vuodelta 2013 ja rupesin ratkomaan sen tehtäviä. Siinä oli mielenkiintoinen Kaarina Luukkosen laatima tehtävä, jossa lintujen nimiä oli sekoitettu ja niistä piti ratkaista, mikä lintu oli kyseessä. Muutama linnun nimi oli erittäin haasteellinen. Laitan tähän muutaman sekoitetun nimen, jotta kiinnostuneet voivat ratkoa niitä. Vastaukset kerron muutaman päivän kuluttua. Sekoitettuja nimiä laitan myöhemmin lisää.

1. KOKELASKUKOT

2. NEITI LATINA

3. KELLOSÄKKI