20190428_154101.jpg

Sinivalkoiset tangot -konsertin näyttämö Topelius-salissa.

Sunnuntaina kuunneltiin ensin aamulla Tarja Närhen Iskelmäradiota, aiheena oli Reijo Taipale muistoissamme. Ohjelma oli tehty perjantaina kuolleen Reijo Taipaleen muistoksi ja siinä soitettiin Reijo Taipaleen esittämää musiikkia.

Sunnuntai-iltapäivällä laulaja Kalle Jussila ja hänen nelimiehinen Quattro-orkesterinsa pitivät Sipoon Topelius-salissa Sinivalkoiset tangot -konsertin. Antti katseli mieluummin formuloita, mutta minä sain lähdetyksi tangoja kuuntelemaan. Konsertista oli tiedotettu Sipoossa melko niukasti, mutta paikalle oli kuitenkin tullut satakunta tangon ystävää. Runsaan tunnin mittaisen konsertin aikana Kalle Jussila lauloi parikymmentä tangoa, kuultiin muun muassa Kotkan ruusu, Täysikuu, Punatukkaiselle tytölleni, Syvä kuin meri, Haavetango, Keskiyön tango, Tango kuuluu kaikille, Eron hetki on kaunis. Konsertin loppuosa oli omistettu perjantaina kuolleelle Reijo Taipaleelle, joka teki pitkän ja ansiokkaan uran erityisesti tangolaulajana. Tässä osassa kuultiin tangot Sateen tango, Yön tummat siivet ja aivan viimeiseksi laulettiin kaikki yhdessä Satumaa-tango. Konsertti oli mukavan leppoisa tunnelmaltaan, orkesteri oli erittäin hyvä ja Kalle Jussilalla on komea tangoääni, onhan hän sijoittunut Seinäjoen tangokuningaskisassa toiseksi vuonna 2015. Formulakisa oli kuulemma ollut tosi tylsää katsottavaa, vaikka Valtteri Bottas voittikin.

Illalla sitten vielä Sinivalkoiset tangot -konsertin ja formuloiden jälkeen katsottiin Yle Areenalta Onnenmaa-elokuva, joka oli "kunnianosoitus Reijo Taipaleen musiikille". Noin tunnin mittainen Markku Pölösen ohjaama elokuva oli juoneltaan melkoista sekoilua, mutta kuultiinhan siinäkin useita Reijo Taipaleen esittämiä tangoja.

 

20190429_175916.jpg

 

Syyskuusta lähtien Svenska Teaternissa on esitetty Abba-miesten Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen sekä sanoittaja Tim Ricen musikaalia Chess, nyt sen nimi tosin oli Chess pä svenska, mikä korostaa eroa musikaalista aikaisemmin tehtyihin versioihin. Musikaalin on ohjannut Maria Sid ja päärooleissa esiintyvät Maria Ylipää (Florence), Alexander Lycke (Anatol), Glenn Edell (Freddie) ja Johanna Ström (Svetlana). Tarina kertoo Italian Meranossa pelattavasta šakin maailmanmestaruuskilpailujen loppuottelusta, jossa ovat vastakkain Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton edustajat Freddie ja Anatol. Freddien naisystävä ja manageri Florence on aikeissa jättää Freddien, ja kun hän ja Anatol tutustuvat, he rupeavat suunnittelemaan Anatolin loikkaamista länteen. Anatolin seurassa kulkee koko ajan KGB:n agentti Molokov, ja kun tämä saa tiedon Anatolin loikkausaikeista, hän järjestää paikalle Anatolin vaimon Svetlanan, joka vetoaa Anatoliin, ettei tämä hylkäisi poikaansa ja vaimoaan. Tähän kariutuvat Anatolin loikkaussuunnitelmat.

Maanantaina oli musikaalin toiseksi viimeinen esityspäivä. Olin hankkinut jo syyskuussa meille liput, mutta otin ne vasta kevääksi, kun syksyksi meillä oli jo paljon muutakin ohjelmaa. Chess på svenska oli taidokkaasti tehty musikaali, esiintyjät olivat taitavia ja tarina kiinnostava. Tekstityslaitteen avulla tarinan seuraaminen oli vaivatonta. Helsingin Sanomien kulttuurikriitikko Lauri Meri antoi esitykselle syyskuussa täydet viisi tähteä.

Vapunaattona mentiin Musiikkitaloon Tähtien Vappu -konserttiin, jossa esiintyivät Tarja Turunen, Jyrki Anttila, Pentti Hietanen ja Waltteri Torikka, mukana olivat myös Jukka Nykäsen yhdentoista soittajan orkesteri sekä tanssijat Jutta ja Sami Helenius. Konsertti oli ohjelmistoltaan sama kuin vuosi sitten myös Musiikkitalossa pidetty Tähtien vappukonsertti. Konserttien nimissä sentään oli pieni ero. Konsertissa kuultiin musikaali- ja operettisävelmiä, ikivihreitä klassikoita ja runsaasti myös tangoja. Tarja Turunen esitti Reijo Taipaleen muistoksi Satumaa-tangon niin upeasti, etten sen vertaista ole ennen kuullut. Tämä konsertti tuli kehutuksi jo vuosi sitten, mutta yhä edelleen se viihdytti meitä ja Musiikkitalon täyttänyttä vappukansaa. Esitys oli hauska ja nautittava, esiintyjät; soittajat, laulajat ja tanssijat, olivat alansa huippuja ja ohjelmisto ihanan viihdyttävä.

Pihan siivoaminen on jatkunut rauhallisesti, mutta sen jälkeen, kun kävin sipoolaiselta puutarhalta ostamassa orvokin taimia ja istutin ne ruukkuihin, on pihan ilme kummasti kohentunut.

 

20190428_180721.jpg