Sipoon viiri.jpg

 

Sipoolaiset nuoret halusivat nostaa esille tärkeän aiheen Gutsy Go -viikolla, ja he toteuttivat Kiusaamiskokeen, jossa piilokameran avulla havainnoidaan, miten sivulliset puuttuvat kiusaamiseen julkisella paikalla. Nuoret lavastivat bussipysäkillä tilanteita, joissa he näyttelevät kiusattuja ja kiusaajia. Tilanteessa yhtä bussipysäkillä seisovaa nuorta ruvetaan tönimään, osoittelemaan ja haukkumaan. Tarkoituksena on selvittää bussipysäkillä olevien ulkopuolisten reaktioita tilanteeseen.

Kiusaamiskokeesta syntyi video, jossa näytetään viisi erilaista tilannetta. Jokaisessa näistä viidestä tilanteesta bussipysäkillä bussia odottava aikuinen puuttuu kiusaamiseen asiallisesti mutta jämäkästi. Tilanteiden päätteeksi nuoret kertovat aikuisille, että tilanne oli lavastettu, ja aikuisilta on saatu lupa videon esittämiseen.

Aihe on tärkeä ja sen toteutus erinomainen. On varmaan vaatinut melkoista rohkeutta esittää tällaisia tilanteita, kun ei yhtään tiedä, miten ulkopuoliset niihin reagoivat. Sekä kiusattavina että kiusaajina esiintyvät nuoret ovat paneutuneet asiaan. Aikuiset, jotka puuttuvat kiusaamiseen, tekevät sen fiksusti.

Video on saanut paljon huomiota, sitä on katsottu muun muassa Facebookissa yli 400 000 kertaa, ja monet tahot ovat päättäneet ottaa sen mukaan omaan opetukseensa. Tänä aamuna asiaa käsiteltiin myös Ylen aamussa, jossa videon teossa mukana olleet Sipoonjoen koulun kahdeksasluokkalainen Jessica ja Kungsvägens skolanin kahdeksasluokkalainen Maria kertovat videon teosta.

Gutsy Go on Suomen suurimman innovaatiopalkinnon voittanut menetelmä, jonka avulla koulut ja kaupungit voivat vahvistaa osallisuutta, luottamusta ja hyvinvointia yhteisöissä. Se antaa nuorille työkalut rakentaa rauhaa omissa kaupungeissaan. Toimiessaan yhdessä muiden hyväksi nuorten oma hyvinvointi ja itsetunto vahvistuu. (Gutsy Go:n nettisivu)