20170522_153115.jpg

 

Viime viikon maanantaina Martti ja Kirsti tulivat Porvooseen, ja kun Riana pääsi koulusta, tapasimme Rianan kotona. Olimme sopineet, että tekisimme Porvoossa MOBO-suunnistuslenkin. MOBO on älypuhelimelle ladattava sovellus, josta löytyy karttoja eri puolilta Suomea ja maailmaa. Sovelluksen karttaa ja kompassia apuna käyttäen etsitään kartalle merkittyjä rasteja. Kun rasti löytyy, puhelimen kameralla kuvataan rastissa oleva QR-koodi. Me lähdimme etsimään rasteja Porvoon vanhasta kaupungista. Ensin suunnistimme Linnamäelle, jossa oli pari rastia, sen jälkeen kävimme Näsinmäellä, josta jatkoimme matkaa kirkonmäelle. Sää oli poutainen ja mukava, ja suunnistus oli tosi hauskaa. Tähän suunnistukseen tarvitaan siis ainoastaan älypuhelin ja sille ladattu MOBO-sovellus. Meidän suunnistusmatkamme kesti yli puolitoista tuntia, matkalla me ihailimme ja myös valokuvasimme vanhaa Porvoota eri puolilta kaupunkia.

 

Huhtikuussa pidetyn luokkakokouksemme viisihenkinen järjestelytoimikunta tapasi tiistaina Tuusulan Hyrylässä Kerho-ravintolassa. Pidimme luokkakokousprojektin päätöspalaverin ja söimme päivällisen. Kehittelimme samalla ideoita jo tuleviin tapaamisiin ja tapahtumiin, joista ensimmäinen saattaa toteutua jo pikapuoliin.

 

Keskiviikkona hain ohjaajamme Kaarinan kyytiini ja ajoimme Nikkilään seurakuntatalolle, jossa Kaarina valmensi meitä tuleviin Sipoon vanhan kirkon viikonloppuopastuksiin. Meitä vapaaehtoisia oppaita on sen verran monta, että opastuksia ei yksittäiselle oppaalle tule kovinkaan usein. Minulla on kesäkuussa yksi opasvuoro ja heinäkuussa kolme. Elokuun ajat sovitaan myöhemmin. Kävimme myös vanhassa kirkossa katsomassa paikkoja.

 

Helatorstaina seurasimme televisiosta presidentti Mauno Koiviston hautajaisia. Piispa Eero Huovinen toimitti Mauno Koiviston hautaan siunaamisen Helsingin tuomiokirkossa. Piispa Huovinen puhui Mauno Koiviston suurista kämmenistä, ja mitä Koivisto niillä suurilla kämmenillään teki ja sai aikaan. Puhe oli hyvin henkilökohtainen. Muistopuheen piti tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Siunaustilaisuuden musiikkina esitettiin Jean Sibeliuksen Surusoitto, Taneli Kuusiston Suomalainen rukous (Cantores Minores), Sibeliuksen Andante (Kaartin soittokunta), Sibeliuksen Sydämeni laulu (Cantores Minores), Kalervo Hämäläisen Veteraanin iltahuuto (Jorma Hynninen, Cantores Minores ja Kaartin soittokunta) sekä Sibeliuksen Finlandia (Cantores Minores). Siunaustilaisuus oli kokonaisuudessaan kaunis ja koskettava.

 

Seurasimme myös surusaaton matkaa Tuomiokirkolta Hietaniemen hautausmaalle ja arkun laskua hautaan, minkä jälkeen Ylioppilaskunnan Laulajat esittivät laulun Oi kallis Suomenmaa. Muistotilaisuutta seurasimme internetin kautta. Tilaisuudessa Assi Koiviston puoliso Heikki Allonen toivotti vieraat tervetulleiksi ja pääministeri Juha Sipilä sekä entinen pääministeri Paavo Lipponen puhuivat. Muistotilaisuudessa esiintyivät Turun NMKY:n mieskuoro Naskalit, joka esitti Anton Brucknerin teoksen Locus iste sekä sopraano Tuuli Takkala, joka esitti muun muassa Yrjö Kilpisen, Ilmari Hannikaisen ja Oskar Merikannon laulut. Mauno Koivisto oli hyvin arvostettu ja pidetty presidentti, ja tämä näkyi ja kuului myös hänen hautajaisissaan.

 

Perjantaina ja lauantaina puuhailimme kotona sisällä ja ulkona ja sunnuntaina matkasimme Janakkalan Leppäkoskelle tapaamaan Paavoa ja Ritvaa. Kun pääsimme perille, Paavo ja Ritva jo virittelivät grilliä ja lettupannukin oli valmiina. Sää oli aurinkoinen, hieman tuulinen mutta niin lämmin, että hyvin tarkeni istua ulkona. Grillissä kypsyi makkaraa ja maissintähkiä ja uudessa lettupannussa herkullisia lettuja, joiden taikinaan oli käytetty muun muassa spelttijauhoja, kaurajauhoja, kaurahiutaleita sekä viiriäisenmunia. Letut syötiin kirsikkahillon ja viikunahillon kanssa.

 

Joimme vielä kahvit ja söimme mestarileipuri Ritvan tekemiä nokkos-fetapiirakkaa, suklaakakkua sekä lusikkaleipiä. Sen jälkeen vatsa olikin tosi täynnä. Katselimme myös televisiosta Helsingissä pidettävien joukkuevoimistelun MM-kisojen loppukilpailua. Suomen naiset menestyivät hyvin; kultaa voitti Tampereen Voimistelijoiden Minetit ja pronssia Olavin Voimistelijoiden OVO Team. Junioreiden sarjassa Minetit Elite voitti MM-kultaa ja MM-hopeaa sai OVO Junior Team.

 

Ritva oli saanut naapuriltaan lauantaina Ritvan-päivän lahjaksi kassillisen upeita, puhtaita korvasieniä. Me saimme mukaamme puolet näistä sienistä. Kotona ryöppäsimme ne ohjeen mukaan ja panimme osan niistä pakastimeen.

 

Nyt kun meillä on Netflix, olemme katsoneet sieltä sekä elokuvia että sarjoja. Jarkon suosittelema sarja The Crown osoittautui tosi kiinnostavaksi, ja se onkin voittanut lukuisia palkintoja. Olemme katsoneet sen ensimmäisen kauden jaksot, ja nyt odottelemme toisen kauden jaksoja, jotka tulevat Netflixiin todennäköisesti loppuvuodesta. The Crown -sarja kertoo Britannian nykyisestä kuningattaresta Elisabethista ja kuninkaallisesta perheestä. Ensimmäisen kauden jaksot päättyivät vuoteen 1955, ja seuraavan kauden jaksot kertovat vuosien 1955 ja 1964 välisestä ajasta.