Sairaalat pursuavat liukkailla teillä ja kaduilla kaatuneita kansalaisia, ja Töölön sairaalassa on tuplamäärä kirurgeja normaalitilanteeseen verrattuna leikannut murtuneita ranteita, nilkkoja, selkärankoja ja lonkkia yötä päivää. Mekin kävimme ostamassa hiekoitushiekkaa pihaan, jotta säilyisimme ehjinä ennen Amerikkaan lähtöä.

Helsingin Sanomien Kulttuuri-osiossa listattiin Kirjakevät 2015 -artikkelissa tämään kevään aikana ilmestyviä kirjoja; sekä kaunokirjallisuutta ja runoja että tietokirjallisuutta. Mukana on taas monia mielenkiintoisia kirjoja, joista vain pienen osan ehtii lukea. Ajattelin, että lukisin ainakin Sibeliusta käsittelevät teokset: Emmi Itärannan, Olli Jalosen ym. Sanasinfonia. Novelleja Sibeliuksesta, Martti Turtolan Rakastan Sibeliusta – ja muita musiikillisia tunnustuksia sekä Sakari Ylivuoren Sibeliuksen lampaanviulu. Tarinoita kansallissäveltäjästä.

Iltapäivällä tapasimme Jarkon perheen kanssa sunnuntailounaalla Ravintola Seireenissä. Seireenin ruoka oli hyvää, ja annokset turhankin suuria. Illalla katsoimme televisiosta Saara Cantellin vuonna 2012 ohjaaman kotimaisen elokuvan Tähtitaivas talon yllä. Elokuvassa kerrotaan kolmesta saman suvun naisesta, äideistä ja tyttäristä, jotka asuvat itäsuomalaisella sukutilalla. Ja kaikkien yllä on sama syksyinen tähtitaivas. Elokuva kertoo myös kolmesta eri ajasta: jatkosodan vuodesta 1942, vuodesta 1978 ja nykyajasta.

Vuonna 1942 kyläkoulun opettajatar Saima, jonka mies on rintamalla, asuu maatalossa, jonne hän saa aputyövoimaksi nuoren sodassa kätensä menettäneen miehen. Saima ja mies rakastuvat. Vuosia myöhemmin, 1970-luvulla, Saiman tytär Tuulikki muuttaa samaan maataloon pienen tyttärensä kanssa. Hänellä on kaikenlaisia suunnitelmia siitä, mitä hän ryhtyy tilalla tekemään. Nämä suunnitelmat muuttuvat, kun Tuulikin miesystävä osoittautuu epäluotettavaksi. Kun Tuulikin tytär Salla aikanaan tekee väitöskirjaansa, hän muuttaa tähän maataloon. Näiden kolmen naisen tarinat kulkevat limittäin läpi elokuvan. Tarina oli mielenkiintoisella tavalla kerrottu, kunhan sekavalta tuntuneen alun jälkeen pääsi selville siitä, kenen tarinaa milloinkin kerrottiin.