Tänään keitin lounaaksi lihakeittoa, jota sain seurakseni syömään äidin, isän, Martin, Maria-Liisan ja Jarkon. Olen pitänyt lihakeiton keittämistä työläänä ja siksi keittänyt sen sijasta usein jauheliha-kasviskeittoa tai siskonmakkarakeittoa. Liha kypsyy kuitenkin itsekseen ja loppuvalmistelu vie aivan saman ajan kuin muidenkin keittojen. Seuraavaksi aion hankkia oikeaa keittolihaa kokonaisena palana eikä valmiina kuutioina. Saa sitten nähdä, tuleeko siitä sen parempaa.

Kevään ensimmäinen telkkähavainto omassa pihapiirissä on joka vuosi yhtä sykähdyttävä. Tänään näin, kun telkkä lensi etupihan pönttöön. Aikani odotelin, että se tulisi sieltä poiskin, mutta sinne se jäi ainakin joksikin aikaa enkä nähnyt sitä enää uudelleen.

Iltapäivällä mentiin Maria-Liisan kanssa Porvooseen elokuvateatteri Bio Rexiin katsomaan Jörn Donnerin ohjaamaa elokuvaa Armi elää! (2015). Elokuva kertoo teatteriseurueesta, joka valmistelee näytelmää Marimekon perustajasta Armi Ratiasta. Minna Haapkylä esittää elokuvassa näyttelijää, joka valmistautuu esittämään valmisteilla olevassa näytelmässä Armi Ratiaa. Armi Ratian puolisoa Viljo Ratiaa esittää Hannu-Pekka Björkman. Armi ja Viljo Ratia perustivat Marimekon vuonna 1951. Elokuva on rakennettu lyhyistä kohtauksista ja siinä kuvataan Armi Ratian ja Marimekon vaiheita ajallisesti loogisessa järjestyksessä 1940-luvun lopusta 1960-luvun loppupuolelle. Elokuvassa näkyy runsaasti Marimekon painokankaita tuttuine kuvioineen.

Armi elää! on kiinnostava elokuva kiinnostavasta henkilöstä. Se ei ole Armi Ratian elämäkertaelokuva, mutta Minna Haapkylä pystyy tuomaan taitavasti ja uskottavasti esiin Armi Ratian persoonallisuutta; sekä hänen vahvuuksiaan että heikkouksiaan. Armin suhde mieheensä ja lapsiinsa on ongelmallinen ja välillä hän on hyvin masentunut. Hänen alkoholin käyttönsä näkyy myös elokuvassa runsaana.

Armin poika Ristomatti Ratia on analysoinut MTV.fi:lle Armi elää! -elokuvaa: ”Tämä on erittäin hyvä ja onnistunut elokuva Armista. Donner on meidän perhetuttu, joten luotin häneen. Donner ei kaunistellut Armin elämää, mutta kohteli häntä asiallisesti. Hyvältä siis vaikuttaa.” ”Jos elokuvassa jotain negatiivista oli, niin vähän turhan isoksi nousi tuo alkoholin osuus. Se pulloon tarttuminen jäi elokuvasta mieleen.” ”Mutta ei sillä niin väliä.” Näin siis totesi Ristomatti Ratia elokuvasta.

Helsingin Kaupunginteatterissa esitettiin kaudella 2012 - 2013 Pirjo Toikan kirjoittamaa ja Milko Lehdon ohjaamaa näytelmää Armi, jonka pääroolissa Armi Ratiana esiintyi Riitta Havukainen. Havukaisen roolisuoritusta kehuttiin kovasti ja sen sanottiin olevan hänen elämänsä paras roolisuoritus. Hän olikin erittäin vakuuttava Armi Ratiana.

Oli kiva nähdä Armi Ratiasta kertova elokuva nyt, kun teatteriesityskin vielä on muistissa ainakin pääpiirteittäin. Armi-näytelmästä on sanottu samoin sanoin kuin Armi elää! -elokuvastakin, että esitys ei ole näköispatsas Armi Ratiasta. Kumpikin esitys kuitenkin kuvaa hyvin Armi Ratiaa ja aikaa, jolloin hän perusti Marimekon ja johti sitä. Porvookin on päässyt mukaan näihin esitykseen, koska Armi ja Viljo Ratia viettivät aikaa ja pitivät komeita juhlia Porvoon keskustasta kahdenkymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Bökarsin kartanossa, jonka he hankkivat omistukseensa 1960-luvulla. Bökarsissa vierailivat sen ajan huipputaiteilijat sekä talous- ja poliittisen elämän vaikuttajat.