20191117_202407.jpg

Sunnuntaina Gustavelundin Ravintola Intossa Tuusulassa oli tarjolla "Pohjanmaan lakeuksien brunssi", ja mekin kävimme syömässä sen. Ruokalista oli pitkä, ja aivan yllättäen listan ensimmäisenä oleva Satakuntalainen silakkakeitto osoittautui tosi herkulliseksi, niin herkulliseksi, että Antti söi sitä alkuruoaksi ja sitten vielä kylmien kala- ja salaattiruokien jälkeen lämpimäksi pääruoaksi.

Satakuntalaista silakkakeittoa L,G
Leipävalikoima, voi ja levitteet L

Tuoretta vihreää kasvimaalta ja puutarhasta M,G ja salaattikastiketta M,G
Savustettuja silakkapihvejä M,G
Suolattua siikaa ja mustaherukoita M,G
Graavattua lohta ja tyrnimarjoja M,G
Sallatia eli Rosollia Pohjanmaalta M,G
Metsäsieniä ja sipulia vatkatun kerman kera L,G
Etikkaliemeen säilöttyjä juureksia M,G
Lehmän kuvetta ja karviaismarjahilloa M,G
Aladoopia ja piparjuurta M,G
Perinteistä possunkinkkua ja makeita herneitä M,G
Maustekurkkua M,G
Tomaattia ja sipulia M,G
Kurpitsapikkelsiä M,G

Lihapöystiä M,G
Pottulooraa L
Porkkanalooraa L,G
Lanttulooraa L,G
Lihapyöryköitä ja kermakastiketta L,G
Kuumalla pannulla hiillostettua taimenta M,G
Keitinpottuja M,G
Ryynimakkaroita L
Puolukkasurvosta M,G

Leipäjuustoa ja lakkahilloa L,G
Pullapitkoa L
Kahvikakkua L
Täytekakkua L
Pikkuleipiä L
Piparkakkumoussea L,G
Luumukräämiä M,G

Sunnuntaina vihdoin jatkui Netflix-sarja The Crown, jonka kolmatta tuotantokautta saatiin odottaa kauan, lähes kaksi vuotta. Toinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä joulukuussa 2017 ja kolmas tuotantokausi siis vasta nyt. Kolmannen tuotantokauden jaksot sijoittuvat vuosien 1964 ja 1977 välille. Lähes kaikki näyttelijät ovat vaihtuneet toisen kauden jälkeen. Kahden ensimmäisen kauden jaksoissa Kuningatar Elisabetia esitti aivan loistava Claire Foy, kolmannen kauden jaksoissa kuningatarta esittää yhtä loistava Olivia Colman. Kuningattaren vaihtuminen esitellään sarjassa postimerkkinä. Kuningatar Elisabet vertailee postimerkkejä; vanhassa postimerkissä on nuori kuningatar eli Claire Foy ja uudessa nykyinen kuningatar eli Olivia Colman.

The Crown on hyvin tehty ja kiinnostava sarja, jonka jokainen kausi on kymmenen jakson mittainen. Tekisi mieli katsoa ne kaikki kymmenen jaksoa yhteen menoon, mutta ollaan tyydytty katsomaan yksi jakso päivässä, eli tänään on vuorossa neljäs jakso. Neljättä tuotantokautta joudutaan ehkä odottamaan taas kauan.

Tänään on muuten kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin hääpäivä, 72 vuotta sitten, 20.11.1947 heidät vihittiin avioliittoon.

YouTubella laulaa amerikankreikkalainen oopperalaulaja, sopraano Maria Callas (1923 - 1977) (Maria Callas - 50 Most Beautiful Opera Arias), ja vaikka en ole koskaan kuullut livenä hänen lauluaan, pöytätietokoneen pienistä kaiuttimista kuulee, että hänellä oli aivan ainutlaatuinen ääni. Eilen katsoin Yle Areenalta viime vuonna valmistuneen ja muutama päivä sitten Teemalla & Femillä esitetyn Maria by Callas -dokumentin, johon oli koottu tietoja Callasin elämästä ja laulajanurasta muun muassa arkistomateriaaleista, tv-haastatteluista, kotifilmeistä, perhevalokuvista ja kirjeenvaihdosta sekä päiväkirjamaisista merkinnöistä. Noin kahden tunnin mittaisessa dokumentissa näytettiin runsaasti pätkiä Maria Callasin loistavasta urasta ja esiintymisistä eri puolilla maailmaa sekä myös hänen yksityiselämästään, avioliitostaan Giovanni Battista Meneghinin kanssa ja rakkaussuhteestaan kreikkalaisen laivanvarustajan Aristoteles Onassiksen kanssa.

Maria Callas opetti myös tunnetussa yhdysvaltalaisessa esittävien taiteiden koulussa, Juilliard Schoolissa New Yorkissa, sen mestariluokalla vuonna 1971. Dokumenttia katsoessa muistin, että kävimme Antin kanssa vuosia sitten Hämeenlinnan Kaupunginteatterissa katsomassa näytelmän Maria Callasin Mestariluokka, jossa Ritva Oksanen esitti upeasti Maria Callasia. Itse asiassa, kun tarkistin asian, siitä onkin jo yli kaksikymmentä vuotta; Maria Callasin Mestariluokkaa esitettiin vuonna 1997, ja sitä pidetään yhtenä Ritva Oksasen merkittävimmistä töistä.