P1300766 a.JPG

Tavin ensivierailu pihalammessa.

Sunnuntaiaamuna kävin tapani mukaan varhain katsomassa, josko lammella olisi telkkiä ja ehkä telkänpoikasiakin. Kaksi naarastelkkää uiskenteli lammessa, mutta siellä oli myös kaksi muuta lintua; tavikoiras ja -naaras, joten lammessa oli melkeinpä ahdasta. Taveja ei lammessa ole aikaisemmin nähtykään, joten se oli siinä mielessä merkittävä havainto. Aamun aikana telkänpönttöjen ympärillä oli myös vilkasta; telkät lentelivät pönttöihin ja ulos pöntöistä, niitä seisoskeli ja lepäili myös pönttöjen katoilla. Oletettavasti kahdessa pöntössä on vielä haudonta käynnissä, tai sitten poikaset ovat lähteneet niistä huomaamatta.

 

P1300714 a.JPG

Nuori telkkänaaras suunnittelee tästä pöntöstä itselleen ensi kevään pesäpönttöä.

Sunnuntai-illaksi olin ottanut tämän kesän ensimmäisen opasvuoron Sipoon vanhasta kirkosta. Sää oli aika viileä, joten pukeuduin lämpimästi pitkiin villalegginseihin, villatakkiin ja kevyttoppatakkiin. Laukkuun pakkasin myös pipon ja hansikkaat. Vuoron alkaessa neljän aikaan ulkona oli mukavan lämmintä silloin, kun aurinko paistoi, mutta sisällä kirkossa oli viileää ja illan aikana sää viileni ulkonakin. Onneksi olin varustautunut riittävällä vaatetuksella

Kirkkoon tuli kävijöitä koko neljän tunnin vuoron aikana paria pientä taukoa lukuunottamatta, viimeiset varttia vaille kahdeksan aikaan. Kävijöiden joukossa oli Suomessa asuva kurdipariskunta, joka oli erittäin kiinnostunut Suomen ja paikkakunnan historiasta ja kirkosta, oli myös saksalainen nuoripari, joka oli tullut aamupäivällä laivalla Helsinkiin. Sieltä he olivat ajaneet metrolla Itäkeskukseen ja sieltä sähköttömillä pyörillä kohi Savonlinnaa ja edelleen pohjoiseen Suomeen. Matkalla he tutustuivat Sipoon vanhaan kirkkoon. Suuri osa kävijöistä oli taas niitä, jotka poikkesivat kirkkoon, kun näkivät, että sen ovi oli auki.

Vapaaehtoisena oppaana toimiminen on kivaa ja palkitsevaa ja erityisen mukavaa on, kun kirkkoon tulee tuttuja kävijöitä. Kutsunkin aina kesän alussa ystäviä ja tuttuja tulemaan tutustumaan Sipoon kiinnostavimpaan rakennukseen, näin ainakin minun mielestäni. Otan pari, kolme opasvuoroa kesä-, heinä- ja elokuussa.

 

P1120856 b.JPG

Sipoon keskiaikainen harmaakivikirkko, kuva elokuulta 2017.