P1200532.JPG

 

Kun Helsingin Kaupunginteatterin tämän syksyn musikaaliesitys sai Helsingin Sanomien kriitikolta Lauri Mereltä viisi tähteä ja kiittävän arvioinnin, Antti ehdotti, että varaisimme liput tähän esitykseen. Lauri Meri oli otsikoinut arvionsa: "Ensi-iltayleisö osoitti seisaaltaan suosiota Kinky Bootsin päätösnumeron aikana – Viiden tähden musikaali järisyttää ja kouraisee syvältä". Eilen kävimme katsomassa tämän musikaalin, jonka ensiesitys oli Chicagossa lokakuussa 2012. Musikaali perustuu vuonna 2005 valmistuneeseen brittiläiseen elokuvaan, jonka taustalla on tositarina. Musikaalin on säveltänyt laulaja, lauluntekijä ja näyttelijä Cindy Lauper ja käsikirjoittanut Harvey Fierstein, suomenkielisen käännöksen musikaaliin ovat tehneet Kari Arffman ja Hanna Kaila. Musikaalin on ohjannut Samuel Harjanne.

Charlie Pricen (Petrus Kähkönen) isä, isoisä ja isovaari ovat omistaneet ja johtaneet perinteikästä Price & Son kenkätehdasta Northamptonissa Englannissa vuosikymmenien ajan. Charlie ei ole kiinnostunut jatkamaan kenkätehtaan johdossa, vaan hän haluaa lähteä morsiamensa kanssa Lontooseen luomaan uraa kiinteistönvälitysbisneksessä. Pian Lontooseen muutettuaan Charlie saa kotoa tiedon, että hänen isänsä on kuollut äkillisesti ja että hänen pitäisi palata kotiin ja ryhtyä johtamaan kenkätehdasta. Hyvin nopeasti Charlielle paljastuu, että kenkätehdas on konkurssin partaalla. Suuri asiakas on peruuttanut tilauksiaan ja varastot ovat täynnä myymättömiä miesten kenkiä. Eräänä yönä Charlie tapaa öisessä kaupungissa naishenkilön, jota miesjoukko ahdistelee. Charlie menee auttamaan naista, joka paljastuu drag-artisti Lolaksi (Lauri Mikkola). Erilaisten tapahtumien ja vaiheiden jälkeen Charlie palkkaa Lolan kenkätehtaaseen suunnittelemaan uutta kenkämallistoa, joka koostuu pitkävartisista, korkeakorkoisista saapikkaista drag-artisteille.

Kinky Boots käsittelee itsensä ja muiden hyväksymistä ja ihmisten välisiä suhteita. "Ole oma itsesi. Kaikki muut ovat varattuja." Näin sanoi aikanaan kirjailija Oscar Wilde, ja näin todetaan myös tässä esityksessä. Drag-artisti Lolan kuuden askeleen ohjelman askeleet ovat: 1. Sä reilu oo, 2. Käy koulusi, 3. Hyväksy itses, niin sä hyväksyt muut, 4. Muista rakastaa, 5. Usko itseesi, 6. Kun sydämesi aukee, muuttuu maailmasi.

Kinky Boots on kaikkea, mitä hyvältä musikaalilta voi odottaa: Se kertoo kiinnostavan tarinan, siinä on mukana tunteiden koko kirjo; se on sekä surullinen että hauska, sen musiikki on kaunista, esiintyjät ovat huipputasoa laulajina, tanssijoina ja kenkätehtaan väkenä. Kerta kaikkiaan ihana esitys, josta eilisillankin yleisö kiitti seisaaltaan!