04-08-2012 09;32;18AM (2).jpg

Minä pienenä.

Kaikenlaista pitää keksiä tylsyyden välttämiseksi. Aikani kuluksi luin vuonna 1950 syntyneille omistettua Positiivarien Juhani Töytärin tekemää kirjaa Sinun vuotesi 1950 ja pohdiskelin, millaista elämä oli siihen aikaan.

Vuonna 1950 syntyi kaikkiaan 98 000 uutta suomalaista, ja se on viimeinen niin sanotuista suurista ikäluokista. Suomen väkiluku nousi vuonna 1950 ensimmäistä kertaa yli neljän miljoonan. Suosituimpia lasten nimiä olivat Markku (1967 lasta) ja Pirjo (1861 lasta). Vuosina 1950 - 1959 Helena oli toiseksi suosituin etunimi, kun mukaan otetaan ensimmäisen etunimen lisäksi myös muut annetut etunimet.

Vuonna 1950 sotavuodet ja 1940-luvun pula-aika oli jäänyt taakse, säännöstelyn aika alkoi olla ohi ja kauppoihin saatiin taas tavaraa. Pesukoneen hankinta oli monessa kodissa toivelistalla, samoin auton osto sekä nykyistä suuremman asunnon hankinta.

Tammikuussa 1950 Suomessa paukkuivat kovat pakkaset, helmi- ja maaliskuussa Suomen yli kulki useita lumipyry- ja myrskyrintamia. Maaliskuun alkupuolella myrsky riehui koko maassa ja teki tuhoja varsinkin Pohjanmaalla.

Tammikuussa alkoivat Seutulan lentokentän rakennustyöt ja Helsingissä riehui laaja tulirokkoepidemia. Helmikuussa Juho Kusti Paasikivi valittiin uudelleen Suomen presidentiksi. Maaliskuussa Urho Kekkosesta tuli pääministeri, kun hän muodosti maalaisliittolaisen vähemmistöhallituksen. Toukokuussa 1950 ajettiin Englannin Silverstonen radalla kaikkien aikojen ensimmäinen formula 1 -MM-osakilpailu, jonka voitti 33-vuotias italialainen Giusepe "Nino" Farina. Farina kruunattiin myös kuuden osakilpailun jälkeen historian ensimmäiseksi formula 1 -luokan maailmanmestariksi. Toukokuussa avattiin myös Linnanmäen huvipuisto Helsingissä. Kesäkuussa Helsinki vietti 400-vuotisjuhliaan. Juhannuksen aikaan Korean niemimaalla alkoi sota, kun Pohjois-Korean joukot hyökkäsivät Etelä-Koreaan. Korean sota huolestutti myös Suomessa. Kansalaiset rupesivat hamstraamaan muun muassa sokeria ja kahvia sekä saippuaa. Lokakuussa avattiin Suomen ensimmäinen valintamyymälä.