20170808_195111.jpg

 

Joka-teatterissa Tuusulan Jokelassa on tänä kesänä esitetty Eija Vilppaan ohjaamaa näytelmää Akseli ja Elina, jonka on Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla -romaanitrilogian pohjalta sovittanut Panu Rajala. Näytelmä kuuluu Suomi Finland 100 -juhlavuoden ohjelmistoon. Akselia ja Elinaa esitetään Jokelan työväentalon pihamaalla, paikassa jossa vuonna 1905 perustettiin Jokelan Työväenyhdistys. Menimme Antin kanssa katsomaan näytelmää.

Akseli ja Elina -näytelmän tapahtumat sijoittuvat pieneen Pentinkulman kyläyhteisöön ja vuosiin n. 1885 - 1912, aikaan ennen sisällissodan syttymistä. Siinä kerrotaan Akselin ja Elinan rakkaustarina, mutta siinä käsitellään myös niitä historiallisia muutoksia, joiden keskellä Suomessa tuohon aikaan elettiin. Näytelmä alkaa samoilla sanoilla kuin Väinö Linnan romaanikin: "Alussa olivat suo, kuokka ja Jussi".

Näytelmän käsiohjelmassa kerrotaan, että harjoitukset aloitettiin jo viime vuoden puolella. Näytelmän ohjaaja Eija Vilpas piti näyttelijöille koulutusta yhdessä Jokelan Kansalaisopiston kanssa. Harjoituksia pidettiin useita. Näytelmän ohjaaja kirjoitti näytelmän käsiohjelmassa, että "Joka-teatteri on erittäin vireä joukko harrastajia. Heidän kanssaan on ilo työskennellä. Ihmiset ovat innostuneita, ahkeria ja sitoutuneita ja haluavat tehdä parhaansa."

Suuri osa näytelmän esiintyjistä on ollut mukana Joka-teatterin toiminnassa jo vuosikausia, muutama jopa vuodesta 1981. Silloin esitettiin Joka-teatterin ensimmäinen näytelmä, karjalaisaiheinen "Kuparsaare Antti".

Tehty työ näkyikin esityksessä. Paikallisin näyttelijävoimin tehty esitys sujui mallikkaasti, näyttelijät osasivat roolinsa ja joukossa oli muutamia aivan ammattilaistasoisia esiintyjiä. Näyttelijäjoukko myös lauloi kauniisti. Esitys oli sekä hauska että koskettava.