20170725_214917.jpg

Oopperakaupunki Savonlinna kesällä 2017.

Torstaina osallistuimme Antin kanssa Savoyssa pidettyyn Savonlinnan oopperajuhlien klubi-iltaan, jonka avasi festivaalijohtaja Jan Strandholm. Hän kertoi viime kesän oopperajuhlista, jotka olivat kaikin puolin onnistuneet. La Scalan vierailu oli merkittävä tapahtuma ja Sevillan parturi -ooppera saavutti erittäin suuren suosion. Nyt katse kuitenkin on jo tulevassa kesässä. Festivaalijohtaja esitteli Oopperajuhlien taiteellisena johtajana syyskuussa aloittaneen Ville Matvejeffin, lahjakkaan kapellimestarin, säveltäjän ja pianistin, joka puolestaan kertoi tulevan kesän ohjelmistosta. Ensi kesänä esitettäviä oopperoita ovat ohjelmistossa jatkava Sevillan parturi, La Traviata, Kuningas Roger ja Carmen sekä kroatialaisen oopperatalon Werther ja Julius Caesar.

Klubi-illan ensimmäisenä ohjelmanumerona kuultiin oopperakuoron kuoroleiriltä tammikuussa nauhoitettu kuorokohtaus oopperasta Kuningas Roger. Kuoron johtaja Matti Hyökki kertoi, miten kuoroon valitaan jäseniä. Kuoroon pyrkiviä on sekä Suomesta että muista maista, ja heitä olisi kuulemma tulossa enemmän kuin voidaan ottaa. Siksi kuoro onkin niin korkeatasoinen, kun se pääsee valitsemaan hyvistä ehdokkaista parhaat.

Sevillan parturin ohjaaja Kari Heiskanen ei ollut paikalla. Hänen sijastaan Matvejeff jututti oopperajuhlien puvuston esimiestä Heli Roinista, joka kertoi esiintyjien asujen suunnittelu- ja valmistusprosessista.

Tilaisuudessa esiintyivät sopraano Aurora Marthens, baritoni Waltteri Torikka ja sopraano Marjukka Tepponen. Aurora Marthens esiintyy ensi kesänä Carmen-oopperassa, Waltteri Torikka Sevillan parturissa ja Marjukka Tepponen La Traviatassa.

Esitysten jälkeen osallistujille tarjottiin kuohuviiniä ja pikkusuolaisia. Tilaisuudessa oli innostunut ilmapiiri, ja innostuneina mekin odotamme taas ensi kesän oopperajuhlia.

 

LDY3966-400x284.jpg

Iiro Rantala (pr-kuva, kuvannut Dayoung Lee)

Perjantai-iltana entinen sipoolainen Iiro Rantala esiintyi Nikkilässä Lilla Villanissa, joka oli tupaten täynnä yleisöä. Hän soitti tilaisuudessa oman sävellyksensä, kaksitoistaosaisen teoksen My Finnish Calendar, joka kertoo suomalaisten mielenmaisemasta eri vuodenaikoina ja kuukausina tammikuusta joulukuuhun. Iiro Rantala esitti teoksen flyygelillä, apunaan hänellä oli vain läppäri ja kankaalle heijastettiin välillä maisemavideoita Suomenlinnasta ja lopuksi myös Iirosta uimassa avannossa. Teoksen osien välillä Iiro jutusteli ja taustoitti eri kuukausien sävellyksiä ja tunnelmia; esimerkiksi maaliskuun sävellys oli keskieurooppalaistyyppinen jazzvalssi ja elokuun ruotsalaistyyppinen polkka. Kappaleet olivat kauniita ja melodisia, niiden kuvailu humoristista ja hauskaa, vaikka eri kuukausina säässä ja ihmisten mielenmaisemissa ei teoksen säveltäjän mukaan hirveän paljon iloa tai valoa olekaan.

Joulukuussa Iiro Rantala esitti My Finnish Calendar -sävellyksensä loppuunmyydyssä Musiikkitalossa, jonka konserttisaliin mahtuu yli 1700 kuulijaa. Oli tosi hienoa, että hän halusi tarjota tämän upean ja hauskan konsertin myös entisen kotikuntansa yleisölle!