DSCN3390 (2).JPG

DSCN3397.JPG

DSC00672.JPG

 

Tapasin Ollin ja Veikon perinteisellä jouluisella lounaalla helsinkiläisessä Factory-ravintolassa Aleksanterinkadulla. Söimme tarjolla olleen 13 euron joululounaan. Paikka oli aivan täynnä vielä puoli kahdelta iltapäivällä, jolloin menimme sinne. Ruoka oli perinteistä jouluruokaa, maultaan erinomaista. Olen syönyt lyhyen ajan sisällä kolmen ravintolan joululounaan. Tuntuu vaikealta käsittää, miten niiden hinnat voivat vaihdella näin suuresti. Eliten lounas maksoi 51 euroa, Taidetehtaan Vitriinin lounas 25 euroa ja Factoryn lounas 13 euroa. Ylivoimaisesti paras hinta-laatusuhde oli Factoryn lounaassa. Factoryn valikoima oli myös monipuolisin näistä kolmesta ravintolasta.

Illalla päätimme Antin kanssa lähteä ajoissa Porvoon tuomiokirkkoon, jossa alkoi seitsemältä Kaartin soittokunnan ja baritoni Waltteri Torikan joulukonsertti. Kirkon pihan parkkialue oli jo vähän ennen kuutta aivan täynnä, mutta saimme auton läheisen kadun varteen. Kirkossakin oli paljon väkeä, mutta saimme kuitenkin hyvät paikat, joista oli näköyhteys esiintyjiin. Porvoon kirkossa on pylväiden takana paljon istumapaikkoja, joista ei näe kirkon etuosaan. Väkeä virtasi kirkkoon koko sen runsaan tunnin, jonka istuimme ja odotimme konsertin alkua. Kaikkiaan kirkkoon mahtuu 750 henkeä ja se oli aivan täynnä, kaikille ei riittänyt edes istumapaikkoja, koska ihmiset vievät talvipalttoissaan enemmän tilaa kuin kesävaatteissa eikä tätä ollut otettu huomioon lippujen myynnissä.

Kaartin soittokunta on Suomen puolustusvoimien edustussoittokunta ja siinä soittaa tällä hetkellä 48 soittajaa. Se on aloittanut toimintansa vuonna 1819 ja se on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ammattiorkesteri.

Illan konserttiohjelmistossa oli sekä Kaartin soittokunnan yksin esittämiä orkesterikappaleita että yhdessä Waltteri Torikan kanssa esittämiä tuttuja joululauluja, muun muassa kolme Sibeliuksen säveltämää joululaulua: Jo joutuu ilta, En etsi valtaa loistoa, On hanget korkeat nietokset., Otto Kotilaisen Kun joulu on, P. J. Hannikaisen Tuikkikaa oi joulun tähtöset ja Kassu Halosen Sydämeeni joulun teen. Waltteri Torikan komea ääni ei soinut täydessä kirkossa aivan niin komeasti, kuin mihin on totuttu vaan jäi vähän hiljaiseksi ja vaisuksi.