20170724_114036.jpg

 

Maanantaina lähdimme aamupäivällä käymään Punkaharjulla Suomen Metsämuseo Lustossa, jossa on tänä kesänä esillä näyttely ”Kansallista identiteettiä rakentamassa – suomalainen metsäsuhde UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmassa”. Näyttelyssä tarkastellaan sitä, miten metsäaiheinen taide auttoi suomalaisen kansallisen identiteetin rakentamisessa. Näyttelyssä on esillä 28 teosta, maalauksia, grafiikkaa, piirustuksia ja veistoksia, joiden tekijöitä ovat muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Hugo Simberg, Jalmari Ruokokoski, Pekka Halonen, Victor Westerholm ja Tuulikki Pietilä.

Iltapäiväksi Savonlinnassa asuvat ystävämme olivat kutsuneet meidät myöhäiselle lounaalle kotiinsa. Meidän lisäksemme vieraana oli myös savonlinnalainen pariskunta. Isäntäväkemme oli valmistanut herkullisen aterian. Aperitiivien jälkeen meille tarjottiin borssikeittoa sen kunniaksi, että me olimme Antin kanssa menossa tiistaina Olavinlinnaan katsomaan venäläisen Bolshoi-teatterin esittämää Tšaikovskin oopperaa "Jolanta". Lisäksi tarjolla oli kana-caesarsalaattia ja jälkiruoaksi tarjottiin rommissa flambeerattuja banaaneja. Ruoka oli erinomaista ja seura erittäin mukavaa, viihdyimme niin pitkään, että varaamamme saunavuoro Lomamokkilan rantasaunassa oli jo puolessavälissä, kun vihdoin ehdimme sinne. Sauna oli tosi kuuma, saunan mittari näytti sataa astetta, joten emme kovin pitkään löylyssä yhteen menoon istuneet, vaan vilvoittelimme useaan otteeseen saunan terassilla.

 

20170725_142059.jpg

 

Tiistaiaamuna aamiaisella ollessamme Lomamokkilan isäntä Kalle kertoi meille, että Savonlinnan tuomiokirkossa olisi iltapäivällä konsertti Martti Ahtisaaren tänä vuonna olleen 80-vuotisjuhlan kunniaksi. Mekin päätimme mennä konserttiin, jonka ohjelmassa oli Antonin Dvořakin "Pianotrio nro 4 e-molli". Sen esittivät pianisti Ralf Gothóni, viulisti Mark Gothóni ja sellisti Marko Ylönen. Toisella ohjelmapuoliskolla ihastuttava ja kaunisääninen egyptiläinen mezzosopraano Gala El Hadidi säestäjänään pianisti Kristian Attila esitti aarioita oopperoista ja opereteista, muun muassa Habaneran Georges Bizet'n oopperasta "Carmen". El Hadidi on esittänyt Carmenin roolia useissa eri oopperataloissa, ja se rooli sopiikin hänelle erinomaisesti. Konsertin päätti El Hadidin upeasti esittämä "Granada". Presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari olivat läsnä konsertissa.

 

20170725_214910.jpg

 

Tiistai-iltana Olavinlinnassa oli Bolshoi-teatterin esittämän Tšaikovskin "Jolanta"-oopperan ensi-ilta. Ooppera kertoo sokeasta prinsessasta Jolantasta. Esitystä varten Olavinlinnan näyttämölle on rakennettu kaksi tilaa. Toisessa, mustalla läpinäkyvällä kankaalla verhotussa tilassa asustaa sokea Jolanta eristettynä muusta maailmasta koko esityksen ajan oopperan loppuratkaisuun asti. Toisessa, valkoisessa tilassa, joka kuvaa näkevien maailmaa, ovat kaikki muut esiintyjät.

Oopperan aluksi Bolshoi-teatterin orkesteri esitti orkesterisarjan Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletista ja sen perään orkesteri, kuoro ja solistit esittivät Jolanta-oopperan. Yksinäytöksistä Jolanta-oopperaa esitetään yleensä yhdessä Pähkinänsärkijän kanssa.

Jolantan isä Provencen kuningas Réne on kieltänyt hoviväkeä kertomasta Jolantalle, että tämä on sokea. Jolanta ei siis tiedä, mitä on pimeys ja mitä valo. Linnaan saapunut burgundilainen ritari Vaudémont, joka rakastuu Jolantaan ja paljastaa tälle salaisuuden. Käy Ilmi, että Jolanta voi saada näkökykynsä takaisin, jos hän omasta vapaasta tahdostaan ilmaisee sen haluavansa. Jolantan tarina on satu, joka päättyy onnellisesti; rakastavaiset saavat toisensa ja Jolanta saa näkönsä takaisin.

Helsingin Sanomien musiikkikriitikko Vesa Sirén kirjoitti arviossaan, että "Moskovan Bolshoi-teatterin esitys on musiikillisesti ihana ja dramaturgisesti perin kökkö". Tähän toteamukseen on helppo yhtyä. Parasta ja kauneinta Jolantassa olikin sen musiikki. Esiintyjäjoukko, solistit sekä kuoro, olivat huippuluokkaa. Jolantan esittäjää ei sille puolelle katsomoa, jossa mekin istuimme, näkynyt juurikaan lavasterakenteiden ja mustan kankaan takaa ja oopperan alkupuolella hänen äänensäkin kuului hieman heikosti.

Keskiviikkona lähdimme pian aamiaisen jälkeen ajamaan kotiin Savonlinnasta. Sitä ennen kuitenkin keskustelimme Lomamokkilan Kallen kanssa ensi vuoden oopperajuhlien ohjelmistosta ja varasimmekin jo majoituksen ja liput yhteen oopperaesitykseen.