20180818_193749 (2).jpg

Sipoon vanhassa kirkossa.

Valkosipulifestarit järjestettiin lauantaina Keravalla Valkosipulin Ystävät - Allium Sativum ry:n toimesta jo kolmannenkymmenennenkolmannen kerran. Mekin olemme käyneet näillä festareilla vuodesta 1992 lähtien, jos nyt ei ihan joka vuosi, niin hyvin usein kuitenkin. Käytiin tänäkin vuonna ja toimittiin hyvin paljon samalla tavalla kuin aikaisempienkin vuosien aikana.

Festarit alkoivat yhdeksältä ja me olimme paikalla heti yhdeksän jälkeen. Vajaan parin tunnin kuluttua olimme jo kotimatkalla. Olimme kiertäneet festarialueen, ostaneet kaksi valkosipulilettiä ja irtovalkosipuleita tutulta pöytyäläiseltä valkosipulinviljelijältä ja syöneet yhden jaetun annoksen friteerattuja ja yhden jaetun annoksen paistettuja muikkuja, molemmissa annoksissa oli valkosipulikastiketta. Paistetut muikut olivat juuri paistettuja ja ne olivat erittäin hyviä, friteeratut muikut olivat myös hyviä, mutta ne oli friteerattu jo jonkin aikaa sitten, ja ne olivat joutuneet pannulla odottelemaan syöjiä, joten ne eivät enää olleet tirisevän kuumia. Paria valkosipulituotettakin ostettiin, uutuustuotetta hienonnettua valkosipulin kukanvartta oliiviöljyssä sekä valkosipuligranulaattia, josta saa oliiviöljyä lisäämällä hyvää maustetta moniin ruokiin. Ilmajokisten valkosipulinmyyjien kojulla keskustelimme kuun vaiheen vaikutuksesta valkosipulin kasvuun ja heiltä ostimme myös muutaman irtovalkosipulin. En nyt muista, missä kuun vaiheessa talvivalkosipulin kynnet pitää istuttaa, jotta sipuleista tulee suuria ja varsista pieniä eikä päinvastoin, mutta näiden valkosipulien kasvatuksessa oli kuun vaiheet otettu huomioon.

Keski-Uusimaa-lehden kojulla tilasimme Keski-Uusimaan nettilehden kahdeksi kuukaudeksi. Kyseisessä lehdessä kirjoitetaan ja kerrotaan Tuusulan ja Järvenpään alueen kulttuuritapahtumista, joihin mekin usein osallistumme.

Iltaneljältä alkoi sitten tämän kesän viimeinen opasvuoroni Sipoon vanhassa kirkossa. Ensimmäinen tunti oli melko hiljainen, vähän ennen viittä kirkko alkoi täyttyä juhlaväestä ja viideltä alkoi keravalaisen pariskunnan avioliiton siunaus, joka kesti parikymmentä minuuttia. Sen ajan kirkko oli suljettuna vierailijoilta. Muutama kirkkoon tutustuja tuli sinäkin aikana, mutta kerroin heille kirkosta ulkona ja kirkon jälleen auettua jatkoimme sisätiloissa. Tuttujakin kirkossa kävi ja onneksi juuri silloin oli vain vähän muita kävijöitä, joten ehdin tutustuttaa heitä kirkkoon kaikessa rauhassa. Hieman ennen kahdeksaa lähtivät illan viimeiset kirkkoon tutustujat, minkä jälkeen kirjoitin kirkon päiväkirjaan opasvuoron ja kesän kokemuksista ja lähdin kotiin. Ensi vuonna, toivon mukaan, opastoiminta Sipoon vanhassa kirkossa taas jatkuu.

Sunnuntaina vietettiin Rianan 12-vuotissynttäreitä pari päivää etuajassa. Vieraita oli runsaasti ja erilaisten herkkujen lisäksi kahvipöydässä komeili täytekakku, jonka päällystää koristi norjalaisten kaksosveljesten, popduo Marcuksen ja Martinuken kuvat, he kun ovat Rianan suuria suosikkeja. Sunnuntaiaamuna satoi, mutta iltapäivällä juhlien aikaan aurinko paistoi ja lämpötilakin oli yli 20 astetta.

 

20180812_135346.jpg

Tsaari Aleksanteri I:n muistokivi (1811) Sipoon vanhan kirkon kellotapulin seinässä.