Gerontologinen Ravitsemus Gery ry haki loppukesästä sanomalehti-ilmoittelulla 65 - 75 -vuotiaita pääkaupunkiseudulla asuvia miehiä ja naisia suklaatutkimukseen, jossa tutkitaan suklaan vaikutusta ikääntyneiden muistiin ja ajatteluun sekä verensokeriin ja veren rasva-arvoihin. Tutkimukseen osallistuvat syövät 50 grammaa tummaa suklaata päivässä kahdeksan viikon ajan.

Tutkimukseen osallistuvilta otetaan sekä tutkimuksen aluksi sekä lopuksi verinäytteet ja muistihoitaja tekee osallistujille muistia ja ajattelua mittaavia testejä. Tutkimukseen valitut täyttävät myös kysymyslomakkeita ja pitävät kolmen päivän ajan ruokapäiväkirjaa tutkimuksen alussa ja lopussa.

Näin ilmoituksen suklaatutkimuksesta Helsingin Sanomissa ja ilmoittauduin mukaan, koska minua houkutti se, että tutkimukseen osallistuville tehdään erilaisia testejä, joista saa myös palautteen. Puolisentoista viikkoa sitten olin Helsingissä verikokeessa ja muistitestissä. Tänään sitten kävin uudelleen Helsingissä tapaamassa tutkimuksen koordinaattoria, ja koska minulla ei ole kolesteroli- eikä verenpainelääkitystä eikä todettua muistisairautta, pääsin mukaan tutkimukseen. Lähtiessäni sain mukaani kangaskassin, jossa on 56 suklaapussia ja jokaisessa pussissa on seitsemän suklaakonvehtia, joiden kaakaopitoisuus on 70 %. Koska Fazer rahoittaa tutkimuksen, suklaa on Fazerin, vaikka se onkin pakattu valkoiseen paperiin, jossa suklaanvalmistajan nimeä ei näy.

Marjoja ei tutkimusjakson aikana saa syödä, koska niillä katsotaan olevan samanlaisia terveysvaikutuksia kuin tummalla suklaallakin. Muuta suklaata ei myöskään saa syödä, mutta enpä usko, että sitä edes tulisi mieleenkään syödä. Muita muutoksia ei ruokavalioon tarvitse tutkimuksen kestäessä tehdä.

Tänään tiistaina Aleksis Kiven päivänä aloitin suklaan syönnin, joka päättyy kahdeksan viikon kuluttua joulukuun alussa. Silloin tehdään taas samat testit kuin ennen suklaansyönnin aloittamistakin.

 

20171010_210157.jpg

 

Suklaatutkimuksen päiväannos: seitsemän suklaakonvehtia, kaakaopitoisuus 70 %.