P1210383.JPG

Vanajanlinna.

Antin syntymäpäivän juhlintaa varten olimme varanneet majoituksen Vanajanlinnasta perjantaista sunnuntaihin. Perjantaina ajoimme kuitenkin ensin Hämeenlinnaan, jossa tutustuimme Hämeenlinnan taidemuseon Kotimaan kasvot -näyttelyyn. Näyttely esittelee Fortumin Taidesäätiön merkkiteoksia 1800-luvun puolivälistä 1920-luvulle sekä Hämeenlinnan taidemuseon teoksia samalta aikakaudelta. Teokset kuvaavat pääosin suomalaista maisemaa, näyttelyesitteen mukaan ne ovat "kansallisaarteiksi luettavia maalauksia, joissa kiteytyy näkemys suomalaisesta identiteetistä, luonnosta ja ihmisestä". Teoksissa on kuvattu erämaiden metsämaisemia, suomalaista järvi- ja saaristomaisemaa sekä talvista luontoa. Mukana näyttelyssä on muun muassa Akseli Gallen-Kallelan, Eero Järnefeltin, Pekka Halosen, Albert Edelfeltin, Fanny Churbergin, Werner Holmbergin ja Ferdinand von Wrightin teoksia. Kotimaan kasvot -näyttelyn teoksista monet olivat tuttuja entuudestaan ja niitä on nähty eri näyttelyissä, mutta aina niitä on ilo katsella.

 

P1210353 (2).JPG

Albert Edelfelt: Porvoon jokirantanäkymä, 1886 - 87.

Taidenäyttelyn jälkeen poikkesimme lounaalle Ravintola Verkaan, joka sijaitsee historiallisessa Verkatehtaan Kehräämö-rakennuksessa. Verkatehtaan alue on sen verran sokkeloinen, että siellä voi eksyä. Taidemuseon virkailija päästi meidät museosta sisäreittiä pitkin ravintolaan, mutta ravintolasta taidemuseon parkkipaikalle, jossa auto oli, jouduttiin kiertämään ulkokautta ja vähän piti ulkona pohtia, missä suunnassa se parkkipaikka on.

Lounaan jälkeen ajoimme Vanajanlinnaan, jossa majoituimme linnan kolmannen kerroksen huoneeseen. Linnassa ei ole hissiä, koska Museovirasto ei ole antanut siihen lupaa, joten matkatavaroiden kantaminen kolmanteen kerrokseen oli pienoinen kuntosuoritus. Illalla söimme linnan ravintolassa majoituspakettiimme sisältyvän keittiömestarin kolmen ruokalajin illallisen. Sen pääruokana oli perjantaina lampaan sisäfilettä lisukkeineen ja jälkiruoaksi tyrniparfait - suklaatouillea ja tyrnikastiketta. Ruoka oli hyvää ja tunnelmaa lisäsi ruokasalin spriitakassa palava tuli.

 

P1210388.JPG

 

Lauantain iltapäiväksi meillä oli liput Hämeenlinnan Teatterin Kahvi mustana -näytelmään. Näytelmän on kirjoittanut Agatha Christie, ja mestarietsivä Hercule Poirot joutuu siinä selvittämään kartanossa tapahtunutta murhaa. Kaikki kartanossa murhan tapahtumahetkellä olevat henkilöt; murhatun miehen poika, pojan vaimo, murhatun sisar, veljentytär, sihteeri, hovimestari ja kartanossa vierailulla oleva italialainen lääkäri ovat mahdollisia murhaajia. Hercule Poirot selvittää rikoksen ja esityksen lopuksi yleisöä pyydetään olemaan paljastamatta kenellekään murhaajaa, joten minäkään en sitä paljasta.

Lauantai-iltana Päivi, Juuso, Janne, Juulia, Paavo, Ritva, Heli, Valtteri ja Topi tulivat Vanajanlinnaan syömään Antin syntymäpäiväillallista meidän seuraksemme. Nyt syötiin pääruoaksi poroa. Ilta oli mukava ja innostuimme jopa laulamaan, pääasiassa laulettiin karjalaisia lauluja, Antin ja Paavon sukujuuret kun ovat siellä Karjalassa. Päivin perhe yöpyi Vanajanlinnassa, joten söimme sunnuntaina aamiaista yhdessä heidän kanssaan ennen kuin lähdimme kotimatkalle.

Viikonloppu sujui mukavasti, Vanajanlinnassa kaikki toimi hyvin ja ruoka oli hyvää. Edellisen kerran olimme Antin kanssa Vanajanlinnassa jouluna 2009, jolloin siellä oli paljon erilaista jouluista ohjelmaa jouluaatosta tapaninpäivään. Siitäkin käynnistä on mukavia muistoja.