20230516_114716.jpg

Helena Tynellin suunnittelemia aurinkopulloja.

Taiteilijakoti Erkkolassa Tuusulassa esitellään vielä viikon ajan lasimuotoilija Helena Tynellin (1918 - 2016) teoksia Suomen lasimuseon kokoelmista "Helena Tynell: Rakkaudesta lasiin – ja valoon" -näyttelyssä. Lasiesineiden lisäksi Erkkolassa esitetään videofilmiä, jossa Helena Tynell itse kertoo urastaan suunnittelijana sekä suunnittelemistaan lasiesineistä. Tynell teki pääosan urastaan Riihimäen Lasilla.

Kävin katsomassa näyttelyn Kaijan ja Merjan kanssa.  Yksi Tynellin tunnetuimmista lasiteoksista on Aurinkopullo-maljakko, josta on useita eri kokoja ja värejä ja jollainen minullakin on kotona takan reunuksella. Olen saanut sen palkinnoksi nuoruudessani jostain yleisurheilukilpailusta. Aurinkopullot ovat nykyään kuulemma suosittuja keräilykohteita. Muitakin kauniita ja tuttujakin lasiesineitä oli näyttelyssä esillä. Näyttelyn jälkeen käytiin kahvilla Erkkolaa lähellä olevan Lottamuseon Museokahvila Lottakanttiinissa.

 

Tynell, Rikottu Maisema.jpg

Helena Tynell, Rikottu Maisema, valettu ja hiottu lasi, Limburg 1982, Tuusulan taidemuseo.

Oopperatalo on suljettu remontin vuoksi toukokuun alusta elokuun loppuun, ja siksi Oopperan ja Baletin väki tekee toukokuussa areenakiertueen, johon osallistuu kaikkiaan 270 henkilöä, joista esiintyjiä on 175. Kiertueen aikana esityksiä on Oulussa, Rovaniemellä, Joensuussa, Helsingissä ja Turussa. Helsingin jäähallin esitys oli katsottavissa suorana Oopperan Stage24-palvelussa keskiviikkona. Katsoin esityksen kotona tietokoneelta ja se oli sellaisenakin hieno, joten kyllä se varmaan oli todella vaikuttava paikan päällä koettuna.

Oopperan ja Baletin areenakiertueen esityksessä kuultiin ja nähtiin ohjelmanumeroita muiden muassa oopperoista Valkyyria, Carmen, Taikahuilu ja Turandot sekä baleteista Prinsessa Ruusunen, Joutsenlampi, Ballet Pathétique. Kuultiin myös Unto Monosen Satumaa-tango ja Aram Hatšaturjanin Naamiaisvalssi. Kaiken kaikkiaan ohjelmisto oli hienosti koottu ja esitykset olivat upeita. Videolta näytettiin yleisön kommentteja Oulun esityksestä ja yleisö tuntui olevan todella tyytyväinen näkemäänsä ja kuulemaansa.

 

Lohikeittolounaalla Somerolla.jpg

Ennen Someron Sykkeen kevätnäytöstä mummojengille tarjottiin lohikeittolounas.

Someron Syke järjesti helatorstaina kevätnäytöksen, ja mummojengikin oli kutsuttu sitä katsomaan. Kaija, Tuula ja minä matkasimme Jarnon, Hennan ja Edenin luokse Somerolle puolenpäivän aikaan. Perillä oli Jarnon tekemä maistuva lohikeitto valmiina odottamassa ja jälkiruoaksi kahvin kanssa saatiin iki-ihania Edenin ja Hennan tekemiä mokkapaloja. Päivän kohokohta oli Someron Monitoimitalolla järjestetty Someron Sykkeen kevätnäytös, jossa elokuvamusiikin tahdissa esiintyi eri-ikäisiä voimistelijoita ja tanssijoita vauvasta mummoon. Ohjelmistossa oli telinevoimistelua, jumppaa, tanssia, tanssillista voimistelua, erityisesti meitä kiinnosti balettiesitys, jossa Edenkin oli mukana. Ryhmä esiintyi Frozen-elokuvan musiikin tahdissa. Monitoimitalo oli täynnä lasten vanhempia ja muuta yleisöä ja tunnelma oli hauska ja iloinen. Alkukuulutuksessa ilmoitettiin, että tilaisuuden kaikenlainen kuvaaminen ja tallentaminen on sallittua ja suorastaan suotavaa.