"Hyvät kirjallisuuden ystävät, ei tullut sellaista syksyä, johon olemme tottuneet, mutta tuli kuitenkin kirjasyksy ja Helsingin Kirjamessut verkossa." Näin totesi Reetta Räty Helsingin kirjamessujen Senaatintori-lavan avajaispäivän juontaja. Kirjamessujen teemana oli tänä vuonna tulevaisuus. Avajaistilaisuudessa jaettiin "Rakkaudesta Kirjaan" -palkinto, joka jaetaan vuosittain henkilölle tai taholle, joka on edistänyt lasten, nuorten tai aikuisten lukuharrastusta Suomessa. Tänä vuonna kahdennenkymmenennen kerran jaettavan palkinnon sai erityisesti lasten ja nuorten lukemista edistänyt Seinäjoen kaupunginkirjasto. Avajaistilaisuudessa kuultiin myös KirjaKallion nuorten opiskelijoiden kirjeitä tulevaisuudelle.

Olin hankkinut kokoaikalipun kirjamessuille, ja messujen esityksiä on ollut mahdollisuus katsoa verkossa kahden viikon ajan. Lähes päivittäin olen katsonut joitakin esityksiä ja haastatteluja.

Eero Huovisen Äitiä ikävä & Sakari Huovisen Isän kädestä. Lauri Huovisen ensimmäinen elämä, Eero Huovinen ja Sakari Huovinen keskustelevat Baba Lybeckin kanssa kirjoistaan, jotka ilmestyivät lähes samaan aikaan. Eero Huovinen kirjoitti varhain kuolleesta äidistään ja Sakari Huovinen etäiseksi jääneestä isästään. Henkilö- ja ajankuvauksina kiinnostavan tuntuisia kirjoja, joita en ole vielä lukenut.

 

122699369_263418688433023_8650277494286818322_n.jpg

 

Outi Pakkasen Naistenkutsut (Otava, 2020, 318 sivua), Nona Ratia haastattelee Outi Pakkasta, jonka uusin dekkari kertoo Max Luotolasta, naistenmiehestä ja neljästä naisesta, joilla kaikilla olisi syy murhata hänet. Outi Pakkasen kirjat ovat nopealukuisia ja viihdyttäviä, joten luen ne vuosittain heti, kun ne ilmestyvät. Tämän kirjan luin ja arvuuttelin murhaajaa, joka tosiaankin olisi voinut olla melkein kuka tahansa kirjan henkilöistä.

Ulla-Maija Paavilaisen Suurin niistä on rakkaus. Kirsti Paakkasen tarina (Otava, 2020), Ulla-Maija Paavilainen ja Kirsi Räikkönen keskustelevat kirjasta. Katsottuani keskustelun, johon Kirsti Paakkanen oli lähettänyt terveisensä ja pahoittelunsa, ettei itse voinut osallistua tilaisuuteen, lainasin kirjan e-kirjana ja aloitan pian sen lukemisen.

Susan Heikkisen tietokirja Pullopostia Seilin saarelta. Potilas numero 43 (SKS, 2020), Katja Kallio haastattelee Susan Heikkistä, joka on kirjoittanut Seilin saarelle mielisairaalaan suljetun naisen tarinan. Seilin metsistä löytyi 1950-luvulta asti säilyneitä lasipulloja, joihin oli kätketty paperilappusia. Susan Heikkinen selvitti, kuka tekstit oli kirjoittanut ja mitä niiden kirjoittajalle oli tapahtunut. Olen varannut kirjan kirjastosta jo kesällä, mutta koska nyt on monta kirjaa menossa, keskeytin varauksen väliaikaisesti ja aktivoin sen uudelleen myöhemmin.