halosenniemi.jpg

Halosenniemi.

Koronapandemian aikana tuo sana livestriimaus on tullut jotakuinkin tutuksi; livestriimaus ja suoratoisto tarkoittavat käytännössä suoraa lähetystä verkossa. Striimaukseen käytetään joko langattomia matkapuhelinverkkoja tai kiinteitä tietoliikennekaapeleita taikka sitten molempia.

Viikon aikana olen katsonut erilaisia livestriimattuja lähetyksiä tietokoneelta. Tänä aamuna muun muassa Virolahden Leerviikistä tuli livelähetys, jossa Arktika-tiimin vakiojäsen Jari Markkula kertoi arktisista linnuista ja niiden muutosta sekä vastasi lähetystä seuraavien kysymyksiin. "Arktika on arktisilla alueilla pesivien vesi- ja rantalintujen muutto talvehtimisalueilta Länsi-Euroopan rannikoilta pesimäalueille Jäämeren rannoille ja tundralle Euroopan ja Siperian pohjoisosiin." (www.arktikavirolahti.fi). Tänä vuonna lintujen arktisen muuton yleisötapahtuma Arktika-päivät Virolahdella on peruttu koronapandemian vuoksi, mutta paikalta lähetetään livelähetys kolmena peräkkäisenä lauantaina.

Akateemisesta kirjakaupasta olen katsonut kaksi Kohtaamispaikka LIVE -lähetystä; Minerva Kustannuksen Pekka Saarainen haastatteli Tommy Hellsteniä tämän Ihmisen näköinen elämä -kirjasta ja Panu Rajalaa Kansallisrunoilija J. L. Runebergin elämä -kirjasta. Molemmat kirjat vaikuttivat sen verran kiinnostavilta, että tulivat lisätyiksi lukulistaan.

Tuusulan kulttuuripalvelujen toukokuun kolmesta esityksestä ensimmäinen oli sopraano Angelika Klasin ja pianisti Janne Hovin konsertti Halosenniemestä, tämän viikon tapahtuman esityspaikkana oli Aleksis Kiven kuolinmökki, jonka seinustalta kuultiin ja nähtiin Mirjami Heikkisen ja Amanda Kauranteen runoesitys Saisinpa kasvin sielunrauhan, joka sisälsi Aleksis Kiven ja Eeva Kilven runoutta kansanmusiikin säveliin.

Kuten jo aikaisemminkin olen todennut, näitä livelähetyksiä on kiva katsoa kotona omassa rauhassa. On ihan mahdollista, että näihin tottuu niin, että sitten joskus, jos ja kun palataan pääasiassa normaaleihin kodin ulkopuolisiin esityksiin, kotoa lähtemiseen pitää oikein totutella.

 

Aleksis Kivi 7 (2).jpg

Aleksis Kiven kuolinmökki.