20180806_134125.jpg

 

Elokuussakin on vielä runsaasti erilaisia kesäfestivaaleja ja muita tapahtumia. Tällä viikolla kävimme Taidetehtaalla katsomassa Kilpilahti 100 kuvaa / 20 vuotta -näyttelyn, jossa on esillä sata Eeva Sumiloffin kahdenkymmenen vuoden aikana Kilpilahden teollisuusalueelta ottamaa valokuvaa. Näyttelyn tavoitteeksi on kerrottu, että porvoolaiset "pääsevät kurkistamaan Kilpilahden arkeen". Näyttelyssä on esillä valokuvia koneista, tehtaista ja ihmisistä. Näyttelyn sata kuvaa on valittu Eeva Sumiloffin ottamien kymmenien tuhansien kuvien joukosta.

Näyttelyssä käydessämme Eeva Sumiloff kertoi, että hän on päässyt kuvaamaan Kilpilahdessa kaikkiin paikkoihin, joissa kuvaaminen on ollut mahdollista ja turvallista. Hän on kuvannut muun muassa helikopterin kyydissä roikkuen. Hinaajan tutkamastoon sidottuna hän on kuvannut, kun öljytankkeri Mas­te­ra on lähestynyt Kilpilahden satamaa.

 

P1170989.JPG

 

Urkuyö ja aaria -festivaalia on järjestetty vuodesta 1986 lähtien. Festivaalin konsertteja pidetään kesäkuun alusta elokuun loppuun, aina torstai-iltaisin Espoon tuomiokirkossa. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii pianisti ja kapellimestari Erkki Korhonen. Viime torstaisen konsertin teemana oli "Kesäisen kevyesti keinahdellen". Konsertin esiintyjinä olivat sopraano Mari Palo, mezzosopraano Lilli Paasikivi, tenori Tuomas Katajala, baritoni Kristian Lindroos sekä pianistit Tuula Hällström ja Erkki Korhonen. Ohjelmistossa oli Johannes Brahmsin lemmenlauluvalsseja sekä Toivo Kuulan ja Oskar Merikannon suomalaisten runoilijoiden runoihin säveltämiä romanttisia lauluja. Konsertin runsaan tunnin mittaisessa ohjelmistossa oli kaunista ja melodista musiikkia ja esiintyjät olivat huippuluokkaa.

Toivo Kuula ammuttiin kuoliaaksi sisällissodan loppuvaiheissa Viipurissa sata vuotta sitten 18.5.1918. Oskar Merikanto syntyi 5.8.1868, joten hänen syntymästään tuli juuri kuluneeksi 150 vuotta. Siksi molemmat säveltäjät ovat tänä vuonna ajankohtaisia ja heidän sävellyksiään onkin kuultu useissa konserteissa.

 

P1170985.JPG

 

Perjantaina oli Pellingin Solhällassa Pellingin musiikkipäivien ensimmäinen konsertti "Ilta romantiikan parissa". Musiikkipäivien taiteellinen johtaja Monica Groop oli rakentanut illan ohjelmiston Robert Schumannin, Johannes Brahmsin, Emil Sjögrenin ja Wilhelm Stenhammarin säveltämästä musiikista; yksinlauluista, duetoista ja kvartetoista.. Esiintyjinä oli mezzosopraano Monica Groopin lisäksi ruotsalainen sopraano Hillevi Martinpelto, tenori Jussi Myllys, saksalainen baritoni Andreas Schmidt sekä pianisti Matti Hirvonen.

Konsertin ohjelmisto oli hyvin kesäiltaan sopivaa kevyttä ja kaunista musiikkia. Erinomaisen monipuoliset ja taitavat esiintyjät nauttivat esiintymisestä, vaikka kuumassa salissa hiki virtasikin. Tunnelma oli korkealla ja yleisö viihtyi. Väliajalla söimme aivan erinomaiset voileivät, joissa saaristolaisleipäviipaleiden päällä oli Pellingistä pyydettyä lohta graavattuna. Enpä ole niin hyvää lohta ennen syönytkään. Voileipiä myytiin vielä konsertin päätyttyä kotiin vietäväksi ja mekin ostimme niitä mukaan.

Yleisurheilun EM-kisojen katsominen on nyt jäänyt hieman sivuosaan, kun on ollut näitä iltamenoja. Kotiin ajettaessa olemme Yle Puheelta kuunnelleet selostusta Berliinistä, mutta eivätpä ole niissä kisoissa suomalaiset menestyneet.