P1270333 (2).JPG

 

Marjatta Sarpaneva on kirjoittanut miehensä eämästä kirjan Timo Sarpaneva - taide ja elämä (Tammi, 2020, 302 s.). Kirjan alkupuheessa lukijalle, kirjailija kertoo, että "Timo hengitti taiteensa kautta. Kaikki hänen elämässään oli alisteista hänen työlleen - myös me läheiset."  Kirja on taidekirja, johon on koottu otteita Timo Sarpanevan (1926 - 2006) laajasta ja monipuolisesta tuotannosta, ja se on myös kertomus taiteilijasta, jonka elämässä "vuorottelivat raskaat pettymykset ja riemullinen onnistuminen". Kirja tarinoineen ja kuvineen esittelee idearikkaan ja erittäin monipuolisen ja lahjakkaan taiteilijan, jonka teoksissaan käyttämiä materiaaleja olivat lasi, teräs, posliini, puu ja tekstiili. Se kertoo myös Sarpanevan ihmissuhteista ja siitä ajasta, jossa hän loi taidettaan.

 

Ryti.jpg

 

Ihastuin suurin piirtein ensimmäisestä lauseesta Raija Orasen kirjaan Toinen mies (Otava, 2020, 416 s.), jonka lainasin kirjastostamme e-kirjana. Kirja kertoo viidennestä Suomen tasavallan presidentistä Risto Rytistä (1889 - 1956) ja tärkeässä osassa on myös hänen puolisonsa Gerda Ryti (s. Serlachius, 1886 - 1984). Risto Ryti oli sotavuosien 1939 - 1944 pääministeri ja presidentti, joka kaikkein mieluimmin olisi pysynyt johtajana Suomen pankissa. Kirjassa kerrotaan Rytin muistoina hänen elämänsä vaiheet nuoruudesta lähtien. Raija Orasen kirjoitustyyli on mukaansatempaava ja tässäkin kirjassa on paljon yksityiskohtaista ja kiinnostavaa historiatietoa sekä ajasta että ihmisistä.

 

20201208_092719.jpg

 

Eppu Nuotion Maggie ja minä (Gummerus, 2020, 234 s.) -romaanista innostuin, kun huomasin, että kahdessa aikatasossa liikkuva romaani kertoi myös taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtista ja tanssija Maggie Gripenbergistä. Kirja kertoo naisten välisestä ystävyydestä; nykyisyydessä Hannan ja Ulrikan sekä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Venny Soldan-Brofeldtin ja Maggie Gripenbergin.

Hanna työskentelee äitiysloman sijaisena Kansallisteatterin puvustamossa. Teatterin kassalla työskentelevän työtoverinsa innostamana hän liittyy kirjapiirin, jonka seuraava käsiteltävä teos on Venny Soldan-Brofeldtin Merimajamme ja me (WSOY, 1930, 188 s.). Kirjapiiri tuo vaihtelua Hannan elämään ja sieltä löytyy myös uusia ystäviä, erityisesti tanssia harrastava Ulrika. Vennyn ja Maggien elämästä olisin mielelläni lukenut enemmänkin, joten varasin Vennyn kirjoittaman kirjan Merimajamme ja me, kun Porvoon kirjastossa sellainen näytti olevan lainattavissa.