rouva_c10675.jpg

 

Minna Rytisalo on kirjoittanut Minna Canthista romaanin Rouva C. (2018, 367 sivua). Romaani on fiktiivinen, mutta sitä varten Minna Rytisalo on tutustunut kaikkeen saatavissa olevaan tietoon Minna Canthista. Tarina kertoo Minna Canthin elämästä seminaariopintojen alusta siihen asti, kun hän jää seitsemän lapsen yksinhuoltajaksi. Seitsemäs lapsi syntyy vasta Minnan jäätyä leskeksi.

Ulrika Wilhelmina Johnson syntyi vuonna 1844 Tampereella. Hänen vanhempansa olivat vaatimattomista oloista. Isä työskenteli Finlaysonin puuvillatehtaalla mestarina ja hänen äitinsä oli entinen kotiapulainen. Perhe muutti Kuopioon, kun Minnan isä pääsi sinne hoitamaan Tampereen Lankakauppaa. Minna oli aloittanut koulun Tampereella ja jatkoi sitä Kuopiossa. Jyväskylässä perustettiin vuonna 1863 kansakoulunopettajaseminaari, jonne Minnakin pääsi opiskelemaan ensimmäisten opiskelijoiden joukossa, koska hän halusi avioliiton sijaan itselleen itsenäisen naisen uran.

Ferdinand Canth olisi halunnut opiskella lääkäriksi, mutta perhe oli köyhä. Rahaa lääkäriksi opiskeluun ei ollut eikä Ferdinand halunnut vaivata leskiäitiään enempää, joten hän opiskeli opettajaksi ja päätyi luonnontieteen lehtoriksi Jyväskylän kansakoulunopettajaseminaariin.

Heti lukukauden alussa Ferdinand kiinnittää huomionsa neiti Johnsoniin, joka on koko seminaarin etevin opiskelija fysiikassa, myös maantiede ja eläinoppi sujuvat häneltä hyvin. "Viehättävää, että nuoressa naisessa voi olla niin paljon potentiaalia, niin paljon käyttämätöntä älyä jonka voi suunnata juuri oikeaan, maailman ja luonnon lakeihin." / "Seminaarissa opettamisessa parasta oli ollut tavata neiti Johnsonin kaltainen tyttö, muita paljon terävämpi ja siksi viehättävämpi,..." / "Neiti Johnson oli erilainen kuin muut, siitä harhailevat ajatukset johtuivat. Neidillä oli kauniimmat silmät ja älykkäämpi otsa kuin kenelläkään toisella, ja huumorintajua."

Syksyllä 1865 Minna myöntyy opettajansa Ferdinandin kosintaan, jonka Ferdinand on joutunut esittämään muutaman kerran ennen kuin Minna on suostunut hänen vaimokseen. Minna keskeyttää opintonsa, ja he jäävät asumaan Jyväskylään. Lapsia syntyy kaikkiaan seitsemän, mutta kiireisen perheenäidin velvollisuudet eivät yksin riitä Minnalle. Hän harjoittaa hyväntekeväisyyttä ja auttaa köyhiä sekä kirjoittaa miehensä toimittamiin sanomalehtiin novelleja ja uutisia. Hän ottaa myös kantaa muun muassa raittiuteen ja naisiin liittyviin aiheisiin. Vuonna 1878 hän julkaisee ensimmäisen kirjansa Novelleja ja kertomuksia.

Ferdinand on vakaa ja turvallinen aviomies ja perheenisä, joka kestää vaimonsa voimakkaat mielen ailahtelut. Kiintymys ja rakkaus aviopuolisoiden välillä kasvaa vuosien myötä. Murhetta kuitenkin aiheuttaa Ferdinandin sairaus, joka vie voimat ja kuihduttaa miestä.

"Oli pyhäaamu, ja äsken Minna oli seissyt pitkään kamarin oven takana, kuunnellut katkonaista hengitystä, vuoroin pinnallista ja vuoroin syvää, sitten painanut varoen kahvan alas, työntänyt oven auki, ja Ferdinand oli ollut hereillä. Siinä he olivat lehtori ja hänen vaimonsa, joka nosti tarjottimen yöpöydältä, katsoi että laiha tee oli vain puoliksi juotu, kauravelliä tuskin maistettu, pieni pala keitettyä porkkanaa oli sentään hävinnyt, siinä kaikki. / Enempää surua ei kestäisi, Minna ajatteli, vaikka ajatus oli liian pitkälle menevä ja kauhea. Hiljaa hän laski tarjottimen alas eikä lähtenytkään huoneesta vaan asetti itsensä miehensä viereen, painoi päänsä varovasti tämän kainaloon ja katsoi rintaa, joka kohoili tasaisesti. Vuonna 1879 Ferdinand kuolee sairastettuaan sitä ennen pitkään, ja Minna Canth palaa lastensa kanssa Kuopioon.

Minna Canth oli lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Rouva C. kertoo kuitenkin ennen kaikkea Minnan ja Ferdinandin rakkaustarinan. "Minnan vierellä Ferdinand kääntyi katsomaan vaimoaan ja tarttui hänen käteensä, ja se oli onni, tuttu iho jonka tuntu omalla hipiällä oli aina sama."