P1230568 (4).JPG

 

Vietimme juhannusta kotona, koska viime viikonloppuna tehdyn Ilmajoen ooppera- ja konserttimatkan jälkeen ei ollut suurta tarvetta lähteä autoilemaan minnekään pidemmälle. Siksi etsinkin netistä ja lehdistä tietoa erilaisista tapahtumista lähiseudulla. Juhannuksena ei juurikaan ollut tarjolla konsertteja tai teatteriesityksiä ja useimmat museotkin olivat kiinni koko juhannuksen ajan. Kokkojakaan ei saanut polttaa ainakaan eteläisessä Suomessa.

Aattona kävin Paippisissa ja samalla matkalla Söderkullassa kotikaupassa, jossa oli melkoisen vilkasta, vaikka kaupat olivatkin auki kaikkina juhannuksen päivinä. Kaupan marja- ja vihannestorilla myytiin mansikoita, pensasmustikoita ja kirsikoita puoleen hintaan, koska kaikki piti saada myydyksi ennen pyhiä. Ostamani kaksi litraa makeita kirsikoita syötiin vauhdilla, muista ostamistani marjoista pakastin osan. Iltakuudelta nostettiin lippu salkoon ja reippaassa tuulessa se liehui komeasti.

 

P1230579.JPG

Halosenniemi

Juhannuspäivänä lähdettiin Tuusulaan, jossa Halosenniemi oli ollut suljettuna ainoastaan juhannusaaton ja juhannuspäivänä se oli taas normaalisti auki. Halosenniemen väki kertoi päättäneensä kokeilla aukioloa juhannuspäivänä. Vähän heitä oli kuulemma jännittänyt se, tuleeko väkeä ja ilokseen olivat voineet todeta, että kokeilu kannatti. Väkeä oli paljon, monet muutkin olivat havainneet, että juhannuspäivänä löytyi ainakin yksi avoinna oleva vierailun arvoinen paikka. Halosenniemen kesän taidenäyttely "Naisia tupa täynnä" esittelee naisia eri rooleissa; sekä taiteilijoina että taiteilijoiden malleina, muusina ja vaimoina. Syyskuun alkupuolelle avoinna olevan näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Pekka Halonen, Helene Schjerfbeck, Maria Wiik, Ellen Thesleff, Elin Danielson-Gambogi, Venny Soldan-Brofeldt, Akseli Gallen-Kallela ja Albert Edelfelt.

Kiinnostavan näyttelyn jälkeen mentiin lounaalle Gustavelundiin, joka oli avoinna koko juhannuksen ajan. Lounasta oli saatavilla kello 11 ja 15 välillä, ja tarjolla oli salaatti- ja leikkelepöydän lisäksi paistettua lohta ja korvasienikastiketta sekä punajuuri-sinihomejuustopaistosta, jälkiruoaksi oli suklaamoussea. Ruoka oli erinomaista, erityisesti korvasienikastike ja ruokailijoita oli vielä kahden jälkeenkin runsaasti.

Sunnuntainakaan ei viitsitty ruveta laittamaan ruokaa, vaan mentiin lounaalle Nevas Golfiin, jossa on yksi Ravintola Veljesten ravintoloista. Golfaajia oli jonkin verran viheriöillä ja ravintolassakin kävi lounastajia verkkaiseen tahtiin. Salaattipöydän lisäksi tarjolla oli Kievin kanaa ja lihapullia tomaattikastikkeessa. Ravintola Veljesten ruoka on aina ollut hyvää ja tuoreista aineista tehtyä, kun olemme käyneet Söderkullan ravintolassa syömässä ja niin oli myös Nevaksessa.

Olin ottanut sunnuntaiksi opasvuoron neljästä kahdeksaan, eli iltavuoron Sipoon vanhassa kirkossa. Ensimmäiset kaksi tuntia menivät nopeasti, koska kirkossa oli koko ajan kävijöitä. Muutama kävijä viipyi pitkään ja halusi kuulla kirkon vaiheista. Jatulintarha tuntui myös kiinnostavan monia. Loppuaika olikin sitten hyvin hiljaista, mitä olin osannut vähän ennakoidakin. Olen lukenut monista eri lähteistä Sipoosta ja Sipoon vanhasta kirkosta, mutta aina joku kirkossa vieraileva esittää kysymyksiä, joihin ei ole mistään lähteistä löytynyt tietoa. Täytyy siis vain edelleenkin jatkaa lukemista ja asioihin perehtymistä.

 

P1070066 (3).JPG

Jatulintarha Sipoon vanhan kirkon seinässä.