P1070099.JPG

Päivällä olin taas vesijumpassa ja illalla meillä oli ohjelmassa Kansallisoopperassa Elektra-ooppera. Ennen oopperaa osallistuimme teosesittelyyn, jossa Juhani Koivisto kertoi keskeiset asiat Richard Straussin Elektra-oopperasta, sen säveltämisestä, musiikista ja rooleista. Teosesittelyn jälkeen mentiin katsomaan ja kuuntelemaan oopperaa, jonka musiikinjohdosta vastasi Esa-Pekka Salonen. Elektra on yksinäytöksinen ooppera, jonka kesto on tunti ja neljäkymmentäviisi minuuttia, väliaikaa ei ole.

Elektra suree isäänsä Agamemnonia, jonka Elektran äiti Klytaimnestra ja tämän rakastaja Aigistos ovat surmanneet kirveellä, kun Agamemnon on palannut Troijan sodasta. Elektra suunnittelee kostavansa Klytaimnestralle ja Aigistokselle. Paikalle ilmestyy Elektran veli Orestes, joka on jo lapsena lähetetty pois palatsista ja jonka paluuta Elektra on hartaasti odottanut. Orestes surmaa Klytaimnestran ja myös sodasta juuri palannut Aigistos surmataan.

Päärooleissa esiintyvät kolme naista, mezzosopraano Waltraud Meier, sopraano Evelyn Herlitzius ja sopraano Elisabet Strid olivat huippuhyviä. Erityisesti Evelyn Herlitzius Elektrana oli uskomaton. Hänen roolinsa oli erittäin vaativa. Hän oli näyttämöllä koko lähes kaksituntisen oopperan ajan, hän huusi, riehui ja vaati kostoa. Tarina on synkkä ja lohduton, ja  Straussin musiikki ilmentää oopperan tapahtumia ja tunnelmia tarkasti. Kokemus oli vaikuttava!