DSCN2181.JPG

DSCN2176.JPG

Palm Beach Outlets -kauppakeskuksessa oli tänään aamupäivällä hyvin hiljaista.

Ei vielä ensimmäistäkään erityisen positiivista suomalaisten urheilusuoritusta ole nähty Falunin kisoissa. Enää ei ole kovin monta mahdollisuutta saada mitalia eikä oikein tahdo uskokaan riittää siihen, että mitaleita vielä voisi tulla. Tai ehkä sitten kuitenkin huomenna naisten viestissä. Kisa täytyy joka tapauksessa katsoa, onhan naisten 4 x 5 kilometrin viesti perinteisesti ollut suomalaisille menestyksekäs.

Tänään mentiin käymään Palm Beach Outlets -kauppakeskukseen West Palm Beachiin, jossa on pitkälti yli sata eri alan myymälää. Suurin osa kauppakeskuksen myymälöistä on vaateliikkeita. Alennukset olivat nyt paljon suurempia kuin kauppakeskuksen avaamisen aikoihin viime vuoden helmikuussa ja monilla liikkeillä oli runsaasti jopa 50 prosentin alennuksia. Kauppakeskus on mukava, siisti ja viihtyisä ja alue on suunniteltu niin, että kaikki myymälät tuntuvat olevan lähellä. Pysäköintialuekin on riittävän suuri ja sieltä on hyvin lyhyt matka myymälöihin. Tänään ei vain shoppailu oikein innostanut ja ostokset jäivätkin vain muutamaan vaatekappaleeseen, jotka vien tuliaisiksi Suomeen sekä itselle ostettuun neuletakkiin ja paitaan. Anttikin osti itselleen vain yhden paidan.

DSC05497.JPG

Illalla luin loppuun Antti Tuurin vuonna 1986 kirjoittaman kirjan Ameriikan raitti, joka on Tuurin kirjoittaman kuusiosaisen Hakalan suvun vaiheista kertovan sarjan viides osa. Erkki Hakalalla on Pohjanmaalla mattokutomo ja tarina alkaa siitä, kun hän joutuu lähtemään Suomen verottajaa pakoon, koska muuten hän joutuisi vankilaan maksamattomien verovelkojen takia. Hän lähtee Floridaan raskaana olevan vaimonsa Kaisun ja kaverinsa Matsompin Taiston kanssa. Taistolla on ollut Pohjanmaalla huonekalufirma. He vievät Amerikkaan runsaasti pimeää rahaa, jonka he ovat teipanneet vartaloonsa matkan ajaksi. Tarkoituksena on viipyä Amerikassa niin kauan, että verorikkomukset vanhenevat. Floridassa he tulevat Lake Worthin kaupunkiin, jossa jo on kokonainen pohjalainen siirtokunta samasta syystä Floridaan muuttaneita.

Ameriikan raitti -romaani jakautuu neljään osaan. Ensimmäisessä osassa kuvataan matkaa Pohjanmaalta Ruotsin kautta Floridan Lake Worthiin. ”Tulimme koneesta muiden ihmisten mukana ja kävelimme sinne mihin muutkin kävelivät. Tultiin pitkään matalaan käytävään, jossa ihmisiä oli paljon. Kaksi neekerinaista näytti meitä jonon päähän. Seisoskeltiin ja odotettiin. Meillä oli kädessä passit ja maahantulokaavakkeet, jotka olimme täyttäneet lentoemännän ohjeiden mukaan koneessa. Koneista tuli lisää väkeä ja jono kiersi pian käytävän molemmin puolin. ... Emme nähneet mihin meidän jonomme meni. Se liikkui hitaasti, tuli kuuma ja tukala olo ja ilma käytävästä tuntui loppuvan satojen ihmisten siinä jonottaessa. Seisoimme käytävässä toista tuntia.” Välillä meidänkin New Yorkiin saapuminen on ollut juuri tällaista jonossa seisomista. Onneksi joskus on päästy kävelemään suoraan passintarkastukseen ilman minkäänlaista jonotusta.

Ameriikan raitin toisessa osassa kuvataan elämää Floridassa. ”Saimme odottaa matkatavaroitamme (West Palm Beachin kentällä) kauan. Kun valitimme Tapanille (joka oli tullut vastaan lentokentälle) kuumuutta ja kosteutta, se lupasi kuumuuden ja kosteuden vielä lisääntyvän kesäkuukausina. ... Kesäkuukausina Floridassa ei olisi kuin hulluja suomalaisia turisteja ja eläkeläisiä, jotka olivat lämpöä tulleet etsimäänkin, intinaaneja, joilla ei ollut mahdollisuuksia pohjoiseen lähteä reservaateistaan, ja varkaita, jotka matkustivat kuumaksi kaudeksi Floridaan, tyhjensivät rikkaiden ihmisten tyhjilleen jättämiä asuntoja arvotavaroista ja varastivat hotelleista ja motelleista kaiken, mikä ei ollut rautaketjuilla kiinni sidottu.”

Kirjan kolmannessa osassa Erkki Hakala matkustaa rekka-auton apumiehenä Miamiasta Floridasta Montrealiin Kanadaan. Rekka-auton lastina on pakastettuja hummereita, mutta kuormassa on jotain muutakin, jonka olemassaolosta Erkillä ei ole mitään tietoa. Neljännessä ja viimeisessä osassa kerrotaan siitä, kuinka Erkki Hakala löytää Kanadan Sudburyssä puhelinluetteloa selatessaan kaksi Hakala-nimistä henkilöä. Hänelle selviää, että hänellä on Kanadassa sukulaisia; aikanaan Amerikkaan lähteneen isoisän toinen vaimo, jonka kanssa hänen isoisänsä oli mennyt naimisiin tultuaan Pohjanmaalta Kanadaan, vaikka ei ollut eronnut ensimmäisestä Suomeen jääneestä vaimostaan.

Ameriikan Raitti -romaanin kerronta on vankkaa ja jämäkkää. Tarina etenee loogisesti ja kirja on siten helppolukuinen. On se paikoin myös hauskakin, vaikka hieman häiritsevää onkin suomalaismiesten jatkuva ryyppääminen ja humalassa toilailu, joka on niin ylenpalttista, ettei se tunnu enää uskottavalta.

Viikon takaisen lintujen nimisotkun vastaukset ovat tässä. Nämä eivät siis ole minun itse keksimiäni nimiä, vaan kuten aikaisemmin jo kerroin, olen ottanut ne vuoden 2013 Ristikko-Mestari lehdestä ja ne ovat Kaarina Luukkosen laatimia.

KULIN HÄRÄT = HÄRKÄLINTU

SIRO KAKKA = KOSKIKARA

KOTIKERMA = MERIKOTKA