Jouluaaton riisipuuroaamiainen syötiin, kun päivän lehdet oli luettu. Minun joulupuurostani löytyi cashew-pähkinä niin kuin muinakin jouluaattoina, tai joskus se on ollut myös manteli, mutta nyt ei tainnut kaapista sellaista löytyä. Puuro oli tosi hyvää ja ihmettelenkin, miksei sitä voisi syödä vähän useammin eikä pelkästään jouluna.

Kahdeltatoista kuuntelimme, kun joulurauha julistettiin Suomen Turusta. Ensimmäinen joulurauha julistettiin Turussa jo 1320-luvulla ja nykyisessä muodossaan joulurauhaa on julistettu 1800-luvulta lähtien. Joulurauha alkaa jouluaattona ja kestää 20 vuorokautta nuutinpäivään asti. Joulurauhan julistuksen jälkeen lämmitimme saunan, saunoimme ja söimme kevyen lounaan.

 

DSCN3414.JPG

Iltapäivällä lähdimme Paippisiin viettämään aattoiltaa paippislaisten sekä Mikaelin ja Joanien kanssa. Kuu paistoi pilvettömältä taivaalta, kun ajoimme Paippisiin puoli neljän aikaan iltapäivällä. Ilta kului pääosin ruokapöydän äärellä, mutta ähkyltä kuitenkin onneksi vältyttiin. Kun palasimme kotiin iltamyöhällä, taivas oli pilvessä ja jossain vaiheessa oli satanutkin.

DSCN3421.JPG

Kotimatkalla poikettiin Sipoon hautausmaalle, joka oli kauniisti hautakynttilöiden valaisema. Muualla haudattujen muistolle pystytetyn muistokiven eteen oli sytytetty suuri määrä kynttilöitä.