P1280127 (2).JPG

Pitkästä aikaa metsäkauris ilmestyi lintujen ruokintapaikalle itsenäisyyspäivänä, jolloin sää oli poikkeuksellisen kylmä. Tässä katselemme toisiamme keittiön ikkunan läpi.

Ulkona on ihan järkyttävän liukasta, ja kun sataa vettä, se liukastuttaa lisää jäisiä pikkutietä. Aamulla lehteä hakiessa piti kävellä varovaisesti tien reunassa, kun ajotie oli kiiltävässä jäässä.

Katselin hetki sitten kalenteriani, jossa oli marras-joulukuulle merkitty useita joulukonsertteja, jotka sitten kuitenkin on yksi kerrallaan vedetty yli. Joulunaika on minun kalenterissani useimmiten alkanut Sipoon Soinnun joulukonsertilla ensimmäisenä adventtisunnuntaina. Tällä kertaa jätin kuitenkin menemättä, kun kynnys lähteä kulttuuritapahtumiin on taas noussut tosi korkeaksi. Sipoon kirkossa on joulukuussa esitetty sekä Händelin Messias että Bachin Jouluoratorio, mutta nekin jäivät kuulematta, samoin kuin muutkin kotikunnan joulukonsertit. Viime vuoden kalenterissani on joulukuussa joulukonsertteja pelkästään tallenteina tai striimattuina eikä tästäkään joulusta tule elävän musiikin joulua.

Helsingin Sanomien Musta laatikko -esityksessä Kansallisteatterissa kahdeksan Helsingin Sanomien toimittajaa kertoi "elävän journalismin illassa" kahdeksan erilaista tarinaa kiinnostavista aiheista. Tämä oli järjestyksessä jo kuudestoista erisisältöinen Musta laatikko -esitys, ja se oli Helsingin Sanomien tilaajien katsottavissa myös striimattuna. Niinpä katsoin sen, koska esitykset ovat aina olleet vaihtelevia ja kiinnostavia.

HS:n taloustoimittaja Jukka-Pekka Raeste pohti esityksessään, miksi Amazon on yksi maailman vaarallisimmista yrityksestä, paikallistoimittaja Emilia Kangasluoma kertoi havainnoistaan seurattuaan vuoden ajan Vantaanjokea, ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski kertoi matkastaan Botswanaan selvittäessään onnellisen yhteiskunnan salaisuutta, tiedetoimittaja ja olympiaurheilija Annikka Mutanen ihmetteli esityksessään, miksi suomalaisurheilussa noudatetaan mallia, joka ei tuo menestystä, Kuukausiliitteen toimittaja Anni Pasanen puhui addiktiivisesta aineesta kofeiinista, Sunnuntai-sivuston toimittaja Jaakko Lyytinen selvitteli Suomessa riehuvia kaivoskiistoja, erityisesti Yllästunturin lähistölle suunnitellun kaivoshankkeen aiheuttamia riitoja, hyvinvointi- ja terveysaiheista kirjoittava toimittaja Pinja Päivänen pohti, miksi syömishäiriöt ovat yleistyneet ja tiedetoimittaja Niko Kettunen puhui geenimuokkauksesta ja siitä, mihin tiede jo nyt pystyy.

Joulukuun aikana olen neulonut monet sukat, joille onneksi on myös ollut tarvetta. Nyt teen niitä myös varastoon, kun en alkuun päästyäni malta lopettaa. Kuulun siis siihen suureen joukkoon suomalaisia, joiden käsityöharrastus juuri äskettäin tehdyn tutkimuksen mukaan on alkanut koronapandemian aikana. Sitä ennen en ollut aikoihin tehnyt käsitöitä, joten sukan neulominenkin piti opetella ohjeesta. Tätä vaativampiin käsitöihin en ole ajatellut ainakaan lähiaikoina siirtyä.

 

P1280132 (2).JPG

Paikalle ilmestyi myöskin toinen metsäkauris. Kauris yritti saada auringonkukan siemeniä ruokinta-automaatista, mikä oli aika haasteellista. Onneksi sen kieli ei tarttunut pakkasen kylmentämiin metallipintoihin.