P1090184 (2).JPG

Pellon reunaan hylätty retiisikasa Belle-Gladessa Palm Beachin piirikunnassa (Palm Beach Post, 15.1.2017).

Floridan viljelijät ovat huolissaan vihannesviljelyn nykytilanteesta. Asiasta kirjoitti sunnuntain Palm Beach Post.

Palm Beachin piirikunta on Floridan 67:stä piirikunnasta suurin  maanviljelystuotteiden tuottaja ja koko Yhdysvaltojenkin alueella se on kymmenen suurimman joukossa. Sokeriruo’on, makean maissin ja paprikan tuottajana Palm Beachin piirikunta on Yhdysvaltain ykkönen.

Viljelyn kannalta ihanteelliset sääolosuhteet ovat lisänneet satomääriä niin, että on jouduttu vakavaan ylituotantotilanteeseen. Hinnat ovat laskeneet niin paljon, että tällä hetkellä useiden tuotteiden hinnat ovat alle puolet viimevuotisista. Esimerkiksi tomaatin hinta oli viime vuonna 2,47 dollaria paunalta (1 lb = 450 grammaa), tänä vuonna hinta on 1,02 dollaria. Kaali puolestaan maksoi viime vuonna 1,02 dollaria paunalta ja tänä vuonna 0,33 dollaria. Yksi dollari on tällä hetkellä 0,94 euroa.

Edullisten tuotanto-olosuhteiden lisäksi syynä nykyiseen huolestuttavaan tilanteeseen on se, että Meksikosta, jossa tuotantokustannukset ovat huomattavasti Yhdysvaltoja matalammat, on tullut ympärivuotinen edullisten tomaattien tuottaja. Lisäksi Yhdysvaltojen itäosissa, joihin suuri osa esimerkiksi Floridan vihanneksista menee, on viime aikoina ollut rajuja talvimyrskyjä, mistä syystä ihmiset ovat käyneet normaalia vähemmän ruokaostoksilla ja ravintoloissa.

Yhdysvalloissa paljon huomiota saanut ”osta paikallisia, lähellä tuotettuja raaka-aineita” -kampanja ei ole saanut aikaan toivottua tulosta. Moni maataloustuottaja on joutunut jättämään sadon kokonaan korjaamatta, koska sen korjaaminen ja myytäväksi toimittaminen maksaa enemmän kuin mitä siitä myymällä saisi. Peltoon jätettävä sato ruiskutetaan kasvinsuojeluaineilla ja kynnetään maahan tuholaisten ja kasvitautien torjumiseksi.

Tällainen tilanne ei kuitenkaan ole ennennäkemätön, vaan tilanteen uskotaan korjaantuvan ja normalisoituvan aikanaan.