Helsingin Sanomien tilaajina saatiin viime viikolla tilaisuus katsoa metalliselloyhtye Apocalyptican striimattua keikkaa Pälkäneen vanhasta raunio­kirkosta. Keikka oli kolmas Tuska Utopian musiikki- ja matkailuohjelmista, jossa musiikin lisäksi myös kerrottiin alueen ja kirkon historiasta. Historiaosuudesta vastasi Teemu Keskisarja. Iltapimeällä rauniokirkossa esitetty konsertti oli hienoa kuultavaa ja nähtävää striimattunakin, vaikka olisihan sitä mieluusti kuunnellut myös paikan päällä.

Edellisen kerran kuuntelimme Apocalypticaa elokuussa 2012, kun yhtye esiintyi sopraano Karita Mattilan, Sinfonia Lahden ja kapellimestari Hannu Linnun kanssa Hollolassa Pyhäniemen kartanon pihamaalla. Se olikin aika kiireinen päivä, kun puolen päivän aikaan tultiin Helsinki-Vantaalle vajaan viikon Lontoon matkalta, ja sitten piti kiirehtiä Hollolaan konserttiin. Vaikka kivaahan se itse asiassa oli; Lontoossa oli käyty katsomassa olympialaisia, muun muassa rytmistä voimistelua, johon oli onnistuttu saamaan liput etukäteen, Blood Brothers -musikaali oli nähty ja kuningatar Elisabet II:n hallitsijana olon 60-vuotisnäyttelyssä oli myös käyty Westminster Abbeyssa sekä kiertoajelulla ja pubin televisiosta oli seurattu maratonia. Ja sitten päästiin nauttimaan komeasta konsertista, vaikka Pyhäniemen kartanon puistoon rakennetun katsomon penkit eivät olleetkaan kovin mukavia ja muistaakseni Antti valittikin takapuolensa puutumista. Tällä hetkellä tällaisista matkoista ja tilaisuuksista voi vain haaveilla ja tietysti muistella menneitä.

Eilen perjantaina vietettiin lukioissa syksyn ylioppilasjuhlia ja samalla itsenäisyysjuhlia. Porvoon Linnankosken lukiosta pääsi ylioppilaaksi kaksikymmentäkahdeksan opiskelijaa, myös Daniela oli tässä joukossa, ja he saivat lakkinsa paikan päällä viiden hengen ryhmissä. Tilaisuus striimattiin ja katsoin sen suorana kotona tietokoneelta. Aluksi lukion abiturientit esittivät Kassu Halosen säveltämän ja Vexi Salmen sanoittaman Maailma on kaunis -laulun, sen jälkeen uudet ylioppilaat lakitettiin, kuultiin Gaudeamus igitur, rehtori puhui uusille ylioppilaille ja kuultiin uuden ylioppilaan puhe. Veteraanijärjestöjen vuonna 2000 aloittaman Vapauden viesti -perinteen mukaisesti ylioppilaat luovuttavat viestin abiturienteille. Juhlava tilaisuus päättyi Maamme-lauluun.

Iltapäivällä ylioppilas- ja itsenäisyysjuhlaa vietettiin Järvenpään lukiossa. Tilaisuuden ohjelma oli hyvin paljon samanlainen kuin Porvoossakin. Järvenpäässä valmistuvia ylioppilaita oli kuitenkin niin paljon, lähes sata, että he eivät päässeet  paikan päälle vaan joutuivat seuraamaan juhlaa striimattuna. Tämän juhlan ohjelmassa oli myös viisikymmentä vuotta sitten Järvenpään yhteiskoulusta ylioppilaaksi päässeen ylioppilaan puhe uusille ylioppilaille. Tämän riemuylioppilaan kiinnostavan ja ajankohtaisen puheen piti Kari. Katsoin tämänkin juhlan, kun Järvenpään yhteiskoulun ja lukion asiat kiinnostavat.

Illalla sitten katsottiin vielä standup-koomikko Sami Hedbergin uran ensimmäinen nettilive-esitys, johon Jarno oli hankkinut meille lipun. Paikan päälle esitystä katsomaan oli päässyt alle kymmenen katsojaa, ja Sami totesikin muutaman kerran, että on tosi vaikeaa, kun ei tiedä, nauraako kotikatsomossa kukaan. Kyllä välillä nauratti aika tavallakin. Sami tuntuu olevan kielimiehiä, niin sujuvasti hän jutusteli eri kielillä. Vierailijana esityksessä oli muun muassa muusikko Mikael Konttinen.