20170805_201443 (2).jpg

Sillanpää-oopperan esiintyjäjoukko sai runsaat suosionosoitukset esityksen päätyttyä.

Kävimme Rianan kanssa Taaborinvuoren kesäteatterissa katsomassa näytelmän Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset. Näytelmässä esiintyivät muun muassa Marita Taavitsainen sekä Uusi päivä -televisiosarjasta tutut Thelma Siberg (Heinähattu) ja Valtteri Lehtinen (konstaapeli Rillirousku). Käsikirjoitus oli Sinikka ja Tiina Nopolan ja näytelmän oli ohjannut Taavi Vartia. Näytelmä oli hassunhauska kesäinen lastennäytelmä, jonka päätyttyä Thelma ja Valtteri jäivät vielä yleisön seuraan. Mekin kävimme Rianan kanssa hakemassa heiltä nimmarit näytelmän käsiohjelmaan ja otin lisäksi kuvan kolmikosta.

Tapasimme Matin ja Sirkan kanssa pitkästä aikaa. Söimme ensin lounasta Willa Söderissä Söderkullassa ja sen jälkeen ajoimme Gumbostrand Konst & Formiin, jonka galleriassa oli esillä Kesä Gumbostrandissa -ryhmänäyttely. Tutustuimme näyttelyyn ja sen erittäin värikylläisiin töihin ja söimme Vanhan Porvoon jäätelötehtaan herkulliset jäätelöt. Iltapäivä sujui mukavasti.

Lauantaina 5.8. meillä oli sitten ohjelmassa matka kirjailija Frans Emil Sillanpään maisemiin Hämeenkyröön. Olimme perillä iltapäivällä kahden paikkeilla ja koska meillä oli jo nälkä, niin aloitimme kasvislounaalla Frantsilan Kehäkukassa. Hyvin tuli vatsa täyteen kasvisruoastakin. Frantsilan Kehäkukka toimii kauniissa vuonna 1875 rakennetussa entisessä koulurakennuksessa. Päärakennuksessa on kasvisravintolan lisäksi myös yrtti- ja lahjatavaramyymälä ja sen pihapiirissä olevassa rakennuksessa toimii kirpputori sekä myymälä, jossa myydään paikallisten tuottajien ja käsityöläisten tuotteita.

Olimme varanneet runsaasti aikaa ennen illalla esitettävää Sillanpää-oopperaa, joten ehdimme hyvin käydä tutustumassa Hämeenkyrön Heinimäen kylässä sijaitsevaan Sillanpään nuoruudenkotiin Töllinmäkeen, jonka kamarissa Sillanpää vuonna 1916 kirjoitti ensimmäisen romaaninsa "Elämä ja aurinko". Töllinmäen museossa oli opas paikalla, ja hän kertoi ajasta, jolloin Sillanpää kesken jääneiden opintojensa jälkeen palasi Hämeenkyröön ja asettui Töllinmäkeen.

Töllinmäestä jatkoimme matkaa Kierikkalan kylässä sijaitsevaan Sillanpään syntymäkotiin Myllykoluun. Koska aikaa oli vieläkin, niin poikkesimme Myllykolun lähistöllä sijaitsevaan Hämeenkyrön Maisemakahvilaan, jossa joimme kahvit ja söimme todella herkullista tuoretta mustikkapiirakkaa ja tutustuimme kahvilassa esillä olevaan taidenäyttelyyn. Paikalla oli myös ikonimaalauksen harrastaja Kaija, jonka ikoneita oli näytteillä. Kaija kertoi harrastuksestaan ja ikoneistaan niin mukavasti, että päätimme ostaa kotiin pienen ikonin.

Nyt kello olikin jo sen verran, että oli aika ajaa Maisemakahvilasta muutaman sadan metrin päässä olevalle parkkipaikalle, josta oli vielä parinsadan metrin kävelymatka Myllykoluun. Piipahdimme Sillanpään syntymäkodissa, minkä jälkeen piti mennä varaamaan paikat vieressä olevasta Myllykolun kesäteatterin katetusta katsomosta, jossa istumapaikat olivat numeroimattomia.

Sillanpää-ooppera, jota tänä kesänä on esitetty Hämeenkyrössä kymmenen näytöstä, on saanut osakseen suurta huomiota ja kiinnostusta jo paljon ennen esitysten alkua heinäkuun loppupuolella. Liput kaikkiin esityksiin myytiin loppuun jo keväällä ja arviot oopperasta ovat olleet pelkästään positiivisia. Sillanpää-oopperan on säveltänyt Seppo Pohjola, libreton on kirjoittanut Panu Rajala ja oopperan on ohjannut Marco Bjurström. Lavastuksesta on vastannut Osmo Rauhala. Päärooleissa esiintyivät Waltteri Torikka nuorena Sillanpäänä, Sauli Tiilikainen vanhana Sillanpäänä ja Helena Juntunen Sillanpään puolisona Siikrinä, muita solisteja olivat Päivi Nisula ja Petri Bäckström. Oopperakuorossa oli 31 laulajaa ja TampereRaw-orkesterissa kapellimestari Petri Komulaisen johdolla kymmenen soittajaa. Ooppera kertoo Sillanpään tarinan vanhan ja nuoren Sillanpään vuorottelemana.

Oopperan musiikki oli kaunista ja tarina koskettava. Solistit olivat huippuluokkaa ja kuoro lauloi erinomaisesti. Sääkin oli suosiollinen. Oopperan aikana ei satanut, vaikka ennusteet olivat luvanneet koko päiväksi sadetta ja päivän mittaan satoikin useaan otteeseen. Oopperakokemus oli kokonaisuudessaan hyvin myönteinen.

Olemme tänä kesänä nähneet kaksi suurmiesoopperaa, ensin Ilmajoen musiikkijuhlilla kesäkuussa Mannerheim- ja nyt Sillanpää-oopperan. Näistä kahdesta Sillanpää-ooppera oli parempi ja koskettavampi tarinaltaan ja musiikiltaan. Kummankin oopperan esitykset jatkuvat ensi kesänä.